ANPC retrage de la comercializare nectarine din Turcia din cauza depășirii nivelului de pesticide

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare un lot de „nectarine cu pulpă galbenă” importat din Turcia, după ce s-a descoperit că nivelul de pesticide depășea limita admisă, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare un lot de „nectarine cu pulpă galbenă” provenit din Turcia, după ce s-a constatat depășirea nivelului admis de pesticide, mai exact a substanței Imidacloprid, conform unui comunicat remis vineri de ANPC către AGERPRES.

Inspectorii ANPC au extins verificările la nivel național în marile lanțuri de retail, prelevând probe de fructe și legume din import pentru a analiza nivelul substanțelor potențial dăunătoare consumatorilor.

Până în prezent, „Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parțial, pentru produsul denumit 'nectarine cu pulpă galbenă', importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanțului de magazine Penny”. Pe baza acestui raport, pe 25 septembrie 2024, la ora 17:00, a fost emis Formularul de notificare obligatorie pentru retragerea produselor alimentare de origine nonanimală, motivul fiind „depășirea nivelului pesticide”, respectiv a substanței Imidacloprid, care „înregistra o valoare de 0,128 mg/kg produs, față de valoarea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs”. Operatorul economic a luat măsura de „retragere de la comercializare” a lotului „239080924090_48-194/L3702”, distribuitor SC Deco Frucht SRL, din care făcea parte și eșantionul prelevat, se precizează în comunicat.

La momentul controlului, cantitatea de produs aflată la comercializare era de 24,55 kg, conform datelor oferite de operatorul economic.

„Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor și retailerilor să își revizuiască cu strictețe lanțurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

ANPC a transmis formularul de notificare către ANSVSA, instituția competentă să declanșeze o alertă la nivel european în cadrul SRAF, sistemul de alertă pentru produse alimentare. Autoritatea a anunțat că va reveni cu informații pe măsură ce se vor finaliza și celelalte analize, relatează Agerpres. 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel