Agricultura este unul dintre domeniile în care pot lucra tinerii fermieri din diaspora, dacă solicită finanţare din fonduri europene nerambursabile, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Printre programele de finanțare pentru afacerile pe care le pot deschide românii din Diaspora, întorcându-se acasă, se numără și cele gestionate de AFIR. Cei care aleg să se întoarcă în România pot primi finanțare europeană nerambursabilă pentru a se instala în mediul rural. Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1, lansată în consultare publică, la începutul lunii octombrie, de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), arată că o parte din aceste fonduri este destinată tinerilor fermieri din diaspora care au absolvit un program de studiu în domeniul agricol cu cel mult cinci ani înaintea depunerii cererii de finanţare.
50.000 de euro la semnarea contractului
Pe lângă această condiție de a fi absolvit un curs de specializare în domeniu, în România sau în orice altă țară (membre a Uniunii Europene sau nu), tinerilor din Diaspora care vor să facă agricultură în România, devenind antreprenori, li se mai cere să fi avut un loc de muncă în domeniul agricol, cel puţin trei din ultimele 12 luni care s-au scurs înte de depunerea cererii de finanţare. Dacă îndeplinesc aceste criterii de eligibilitate, viitorii antreprenori pot accesa circa 40.000-50.000 de euro – reprezentând 75% din cuantumul sprijinului financiar - la semnarea contractului de finanţare, iar restul de 25% se va acorda ulterior, în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri. Aceasta este forma în care a fost lansat Ghidul solicitantului, care mai poate suferi modificări, în următoarea perioadă.
Scopul finanțării investițiilor pe submăsura 6.1 este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi sau conducători unici ai unei exploatații agricole. Unul dintre obiectivele urmărite de acest program de finanțare este creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate. De asemenea, se urmărește îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă.
Se încurajează asocierea
Fondurile pot fi accesate și prin asociere. Sunt eligibile entitățile cu personalitate juridică (firme, ONG-uri, etc.) din care face parte cel puțin un tânăr fermier – așa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013. Ideea acestui sprijin este aceea de a încuraja și formele de asciere între tinerii fermieri, care se instalează în mediul rural și pot exercita un control efectiv pe termen lung în privința deciziilor referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare, în cadrul exploatației agricole pentru care se cere finanțarea din fonduri nerambursabile.
Cele mai eficiente proiecte sunt întotdeauna cele implementate în parteneriat, astfel încât să fie asigurată și piața de desfacere, pe termen lung. De asemenea, experiența ultimilor ani a arătat că cele mai bune proiecte – care au obținut punctaj maxim la acordarea finanțării, apoi și-au demonstrat eficacitatea, mergând pe profit – au fost cele bazate pe planuri de afaceri foarte bine realizate și pe cunoștințe temeinice, atât în privința antreprenoriatului, cât și a domeniului pentru care se solicită finanțarea.
Tocmai de aceea, condițiile puse de AFIR se referă la studii (chiar și de scurtă durată) și o minimă experiență profesională în domeniu. Astfel se oferă garanția că afacerea care primește fonduri nerambursabile se va putea menține pe piață cât mai mult timp. Cele mai avantajate vor fi, astfel, tinerele familii de fermieri care vor putea pune bazele unei afaceri profitabile, stabilindu-se în mediul rural. Astfel, mulți tineri care au plecat la munci agricole în alte țări s-ar putea întoarce acasă, în gospodăriile lor, unde pot câștiga mult mai mulți bani decât în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News