Născut în Mănăstireni-Poenari, judeţul Botoşani, Anton Achiței s-a stabilit în Bacău în 1981, unde a activat în Ansamblul Plaiurile Bistriţei. În afara carierei de cântăreț, Achiței a scos două cărţi de poezie, „Zbor în anotimpuri” şi „Iscălitura mamei”.
La sfâșitul lunii noiembrie, Anton Achiței s-a cazat la un hotel din Suceava, urmând ca în următoarele zile să înregistreze mai multe piese muzicale într-un studio din municipiul Suceava. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, în timp ce se afla în camera hotelului, acesta a încercat să își ia viața și s-a tăiat cu o lamă la nivelul încheieturii și antebrațului mâinii stângi. Ulterior, speriat de ce a făcut, cântărețul s-a târât până pe pat și a sunat un prieten, căruia i-a cerut ajutorul. Acesta din urmă a sunat la recepția hotelului și a anunțat cele întâmplate. Recepționera hotelului a sunat la 112. La spital, interpretul a fost diagnosticat cu „sindrom depresiv” și a fost examinat din punct de vedere psihiatric.
După o viață dedicată valorilor tradiționale românești și o carieră de peste 40 de ani de cântec, marele OM de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, ne-a părăsit, urmând să cânte în corul îngerilor, alături de ceilalți mari artiști ai României, alături de care a ținut cu verticalitate steagul culturii Băcăuane.
Acum, tocmai acum, când nu-i putem fi alături pe ultimul drum, ne găsim cu greu cuvintele și-i aprindem lumina spre veșnicie, mulțumindu-i pentru LUMINA pe care ne-a arătat-o de atâtea ori în întreaga sa viață! a declarat George Cojocărescu, citat de jurnalfm.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News