„Am avut o discuţie sinceră şi directă”, a spus Blinken la o conferinţă de presă, potrivit AFP. El declarase miercuri că doreşte să-l contacteze pe omologul său rus pentru a discuta despre oferta SUA pentru eliberarea de către Rusia a baschetbalistei Brittney Griner şi a fostului soldat american Paul Whelan.
Aceştia ar putea fi eliberaţi în schimbul lui Viktor Bout, un traficant de arme rus încarcerat în SUA. Dar, conform mesajelor transmise de Blinken şi Lavrov după discuţia lor, ei nu au ajuns la niciun acord în acest sens.
În ce priveşte agresiunea rusă contra Ucrainei, Blinken a precizat că l-a atenţionat pe omologul său rus că lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia.
Lavrov i-a transmis lui Blinken că ajutorul militar occidental oferit Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul
Potrivit unui comunicat al MAE rus, citat de agenţiile Reuters şi EFE, Lavrov i-a transmis lui Blinken că ajutorul militar occidental oferit Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul şi a susţinut că Rusia îşi va atinge chiar şi în aceste condiţii obiectivele „operaţiunii militare speciale”.
Pe de altă parte, pe tema crizei alimentare, criză care potrivit Washingtonului este amplificată de blocada rusească asupra exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră - blocadă a cărei ridicare este aşteptată în urma unui acord încheiat recent -, Lavrov i-a reproşat omologului său american că Washingtonul alimentează o astfel de criză prin sancţiunile împotriva Rusiei care o împiedică pe aceasta să exporte cereale şi îngrăşăminte.
Blinken: SUA susţin procesele democratice din Republica Moldova în vederea apropierii de UE
SUA vor susţine în continuare procesele democratice din Republica Moldova şi realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a acestei ţări de Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei întrevederi cu premierul moldovean Natalia Gavriliţa, indică un comunicat dat miercuri publicităţii de guvernul de la Chişinău.
Antony Blinken a afirmat că transformările iniţiate de guvernul Republicii Moldova sunt privite cu mult optimism de către Statele Unite ale Americii, care vor rămâne alături de Chişinău şi vor oferi sprijin pentru reformele prioritare.
„Vedem un guvern cu o agendă puternică de consolidare a democraţiei, combatere a corupţiei şi asigurare a securităţii energetice - toate domenii pe care Statele Unite le susţin deplin”, a spus demnitarul american.
El a ţinut să remarce sprijinul pe care l-a oferit populaţia din Republica Moldova pentru refugiaţii din Ucraina.
De partea sa, şefa executivului moldovean a evocat provocările de natură economică, socială şi de securitate cu care se confruntă Republica Moldova şi a prezentat priorităţile actuale majore, în special susţinerea oamenilor cu venituri mici şi asigurarea securităţii energetice. Ea s-a referit, de asemenea, la acţiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiţie, combaterea corupţiei şi consolidarea instituţiilor statului, dar şi la asistenţa necesară în implementarea reformelor în domeniile strategice.
Potrivit Nataliei Gavriliţa, asigurarea bunăstării cetăţenilor şi susţinerea categoriilor vulnerabile este, în prezent, o prioritate pentru executivul de la Chişinău, autorităţile fiind concentrate, totodată, pe gestionarea crizei energetice, asigurarea securităţii alimentare şi reorientarea comerţului.
„Muncim pentru a continua procesul de modernizare a ţării şi pentru a implementa agenda europeană a Republicii Moldova, urmare a deciziei de acordare ţării noastre a statutului de candidat de aderare la UE. Acum, avem o responsabilitate şi mai mare faţă de cetăţenii noştri care aspiră să facă parte dintr-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi al familiei statelor UE”, a subliniat Gavriliţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News