Publicitate
Șeful diplomației americane a ținut astfel să marcheze cei 25 de ani care s-au împlinit de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral. „De atunci, am consolidat legăturile în domeniul apărării, al energiei și al cooperării economice”, a punctat Antony Blinken, potrivit Digi24.
„În urmă cu 25 de ani, Statele Unite și România au lansat Parteneriatul Strategic. De atunci, am consolidat legăturile în domeniul apărării, al energiei și al cooperării economice. România nu are un prieten mai bun și împărtășim un angajament comun de a respinge agresiunea Rusiei în regiune”, a scris Antony Blinken.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. „România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune”, spune șeful statului în mesaj.
Nicolae Ciucă a transmis un mesaj
Și premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Acesta spune că „evoluțiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind și aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creșterea comerțului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum și transferul tehnologic de ultimă generație”.
De altfel, într-un demers fără precedent în ultimii 25 de ani, toți foștii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii care în acest timp s-au aflat la post la București subliniază, într-o scrisoare deschisă adresată românilor, că Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa. Cei opt foști ambasadori afirmă, la rândul lor, că România este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est și „oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări”. Tocmai de aceea, cei opt foști ambasadori subliniază importanța includerii României în programul Visa Waiver.
Scrisoarea este semnată de foştii ambasadori americani în România Alfred H. Moses (1994 - 1997), James Carew Rosapepe (1997 - 2001), Michael E. Guest (2001 - 2004), Jack Dyer Crouch II (2004 - 2005), Nicholas F. Taubman (2005 - 2008), Mark Gitenstein (2009 - 2012), Hans G. Klemm (2015 - 2019), Adrian Zuckerman (2019 - 2021).
Nu este pentru prima dată când Washingtonul transmite acest mesaj către București
Nu este pentru prima dată când Washingtonul transmite acest mesaj către București, că SUA nu au prieten mai bun decât România în regiune. În luna mai, senatorul american Robert Portman, aflat în vizită la București, spunea că Statele Unite nu au „un prieten mai puternic” decât România. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, după ce senatorul republican din Ohio s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina, dar şi despre consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA.
La începutul lunii trecute, președintele Joe Biden a nominalizat prima femeie ambasador al SUA la București. Kathleen Ann Kavalec, care urmează să fie confirmată în post după audieri în Senatul american, a mai lucrat în România și vorbește limba română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News