Neuropsihiatrul pentru copii: Anxietate și lipsă de concentrare, impactul războiului asupra minții copiilor care au fugit din Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Anxietate și lipsă de concentrare, acestea sunt consecințele impactului războiului asupra minții copiilor ucraineni. „Înspăimântat, fragil, destabilizat", este imaginea creionată de neuropsihiatrul pentru copii al Centrului terapeutic Antoniano, Annarosa Colonna, după ce a întâlnit și a vizitat un prim grup de copii ucraineni care au fugit de război și au ajuns la Bologna, Italia, împreună cu mamele lor.

"Deocamdată am avut ocazia să întâlnim doar un număr mic de minori cu și fără dizabilități - adaugă neuropsihiatrul - dar am observat că toți manifestă dificultăți comportamentale din cauza experienței traumatice pe care au trăit-o: sunt, în special, manifestări de hiper-alertă cu dereglare emoțională.

Sunt copii atenți la orice mică variație a mediului (zgomote, mișcări și tot ceea ce se întâmplă în jurul lor) la care răspund prin hiperactivare (se ridică, se apropie imediat de adultul de referință și își întrerup activitatea pe care o desfășurau ).

Aceste manifestări sunt și mai evidente în cazul dizabilităților în care comportamentele sunt extreme. Aceste prime întâlniri ne confirmă cât de fundamental este să fim aproape de copiii care fug de război și din punct de vedere psihologic", descrie simptomele, neuropsihiatrul pentru copii Annarosa Colonna pentru IMG Press.

La trei luni de la începerea conflictului din Ucraina, există aproximativ șase milioane de copii fugari, dintre care peste 39.000 au găsit refugiu în Italia 

 

Aceștia sunt copii care, înainte de a ajunge într-un loc sigur, au experimentat în mod direct nu numai ororile războiului, ci și o detașare bruscă de viața de zi cu zi și de mediul lor.

"Copii cărora este foarte important să le fim aproape nu doar din punct de vedere material, ci și din punct de vedere emoțional", explică Giampaolo Cavalli, directorul Centrului terapeutic Antoniano, care încă de la începutul situației de urgență a luat măsuri pentru a sprijini persoanele care fug de război, oferind atât ajutor material, cât și sprijin emoțional și psihologic prin intermediul centrului terapeutic și al centrului de ascultare al organizației.

"Copiii ucraineni care ajung în Italia au fost supuși unei traume în traume. Nu putem șterge ceea ce au văzut și experimentat, dar trebuie să facem tot posibilul pentru a-i ajuta să depășească oroarea cu care au fost nevoiți să se confrunte. Din acest motiv, noi, cei de la Antoniano, cu rețeaua Operațiunea Pane și datorită ajutorului prețios al voluntarilor și operatorilor noștri specializați, suntem alături de ei pentru a-i sprijini în atâtea nevoi ", adaugă directorul.

 

Centrul Terapeutic Antoniano organizează o zi a "ușilor deschise" la Bologna pentru familiile și copiii ucraineni

 

Printre inițiativele puse în aplicare pentru a sprijini situația de urgență din Ucraina, Centrul Terapeutic Antoniano - care din 1981 se ocupă de programe de reabilitare, bunăstare și prevenire pentru copiii în vârstă de dezvoltare - a organizat o zi a "ușilor deschise" la Bologna pentru familiile și copiii ucraineni care au sosit în ultimele luni, cu vizite de reabilitare de specialitate din partea mai multor profesioniști.

Pentru a facilita comunicarea cu copiii și mamele, medicii și operatorii Centrului Terapeutic au creat tabele de comunicare în simboluri și în italiană-ucraineană, utile pentru depășirea barierelor lingvistice și pentru a stabili un dialog direct în timpul vizitelor. Personalul medical a fost ajutat și de Nataliia, o ucraineancă care a fugit din război și care a lucrat în Lviv ca educatoare înainte de conflict.

 

Cum se manifestă impactul războiului asupra copiilor

 

"Durerile de cap , dificultățile de somn și lipsa de concentrare sunt simptomele recurente pe care le-am întâlnit la copiii pe care i-am vizitat - adaugă Annarosa Colonna - și acestea sunt consecințele stării de alertă continuă la care au fost supuși acești copii de la începutul războiului".

Experiența traumatizantă pe care au trăit-o nu îi abandonează pe copii, în ciuda faptului că acum sunt "în siguranță" și departe de război.

"O mamă care a fugit cu cei doi copii ai săi, lăsându-și soțul în Ucraina pentru a lupta, mi-a explicat că fiul ei, de vârstă școlară, este mereu conectat la telefonul mobil pentru a ști când se declanșează alarmele și dacă există incursiuni aeriene. Copilul aleargă mereu la ea imediat ce primește comunicarea și astfel este mereu în alertă: este ca și cum între ei și războiul pe care l-au părăsit ar exista un fir continuu care nu le permite niciodată să se simtă în siguranță și să regăsească o energie reînnoită pentru a face față vieții de zi cu zi.

În timpul vizitei, copilul a reacționat cu comportamente instinctive de fugă chiar și ca răspuns la simple zgomote din mediul înconjurător (a sărit în picioare auzind o ușă deschisă)", adaugă Annarosa Colonna.

"Primul lucru care trebuie făcut pentru a preveni sau gestiona o tulburare post traumatică este de a diminua starea de alertă constantă în care trăiesc atât adulții, cât și copiii - adaugă el - ar fi de mare ajutor să avem la dispoziție un spațiu experiențial care, prin intermediul unor mijloace non-verbale, dar expresive - cum ar fi arta, muzica și mișcarea - poate accesa componenta emoțională într-un mod delicat și gradual, permițând o reelaborare a experiențelor și o reducere a stării de activare", explică neuropsihiatra.

Centrul Antoniano lucrează pentru a activa ateliere de lucru pentru copiii ucraineni, inclusiv pentru cei cu dizabilități, menite să îi ajute să depășească trauma. Printre acestea, un laborator de art-terapie care permite plasarea aspectului emoțional într-un spațiu grafic, material.

 

Activitățile centrului Antoniano în Italia, în Ucraina și la granițe

 

Antoniano a fost activ încă de la începutul războiului pentru a sprijini persoanele care au fugit și care au ajuns în Italia și pentru a aduce sprijin în Ucraina și la frontiere. În special, sprijină unele structuri franciscane din Ucraina, la Konotop, Odesa și Kiev, și o structură din România angajată să ofere sprijin mamelor și copiilor care trec granița ucraineană, nu doar cu ajutoare primare, ci și cu sprijin concret pentru a se integra și a intra în lumea muncii, începând cu predarea limbii române.

În Italia - pe lângă faptul că a activat servicii de primire, sprijin alimentar, formare, integrare și sprijin emoțional la Bologna - prin intermediul rețelei de solidaritate a Operațiunii Pane, centrul ajută alte realități franciscane implicate în primirea ucrainenilor care fug de război, cum ar fi mănăstirea din Bordighera și cea din Montenero, în provincia Imperia.

De la Bologna la Palermo sunt peste o sută de femei și copii la care rețeaua Operazione Pane a ajuns deja, primind ospitalitate, în structurile călugărilor sau în case particulare, și sprijin: de la mese la bunuri de primă necesitate, cum ar fi medicamente, scutece, îmbrăcăminte, lenjerie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel