Apa folosită ca armă împotriva Ucrainei. Rusia a lăsat o jumătate de milion de oameni fără apă potabilă

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Apa folosită ca armă împotriva Ucrainei. Rusia a lăsat o jumătate de milion de oameni fără apă potabilă / Foto: Unsplash
Apa folosită ca armă împotriva Ucrainei. Rusia a lăsat o jumătate de milion de oameni fără apă potabilă / Foto: Unsplash

Motivul pentru care orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, un centru de construcții navale în care locuiesc o jumătate de milion de oameni, a rămas fără apă potabilă în ultimele șase luni, este foarte clar.

"Ei (rușii) comit un genocid împotriva noastră", a spus Sveta în timp ce aștepta săptămâna aceasta, alături de alte zeci de persoane, să umple containere cu apă din rezervoare transportate pe o arteră din centrul orașului la bordul unei mașini de reparații a tramvaielor electrice.

 

Apa este folosită ca armă împotriva Ucrainei de Rusia

 

Oprirea apei este o afirmație amară pentru Sveta, și pentru alți aproximativ 220.000 de locuitori care au rămas în orașul deseori înghesuit, că războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei se extinde dincolo de câmpul de luptă, la infrastructura civilă.

Kremlinul a intensificat în mod dramatic atacurile asupra instalațiilor energetice cu atacuri de rachete și drone înainte de iarnă în ultimele două săptămâni, în ceea ce Putin a numit represalii legitime pentru un atac asupra podului rusesc spre Crimeea.

Atacurile au întrerupt furnizarea de energie electrică în mari părți ale Ucrainei, ucigând zeci de persoane și lăsând alte locuri fără acces la apă curată.

 

Problemele cu apa din Mykolaiv durează de mult mai mult timp

 

Rușii, spun oficialii ucraineni, au închis captările de apă dulce ale orașului în provincia adiacentă Kherson, după ce au invadat regiunea ca parte a ceea ce Putin numește "o operațiune militară specială".

"Nu știm dacă a fost o explozie intenționată sau o lovitură de muniție accidentală", a declarat pentru Reuters șeful municipal de apă Borys Dydenko. El a spus că el crede că rușii au închis prizele de apă pentru a răzbuna închiderea de către Ucraina a aprovizionării cu apă dulce a Crimeei în 2014. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

 

"Acesta este modul în care trăim"

 

În fiecare zi, locuitorii din Mykolaiv târăsc recipiente de plastic cu mâna sau în cărucioare până la punctele de distribuție a apei din tot orașul care se află la confluența amplă a râurilor Dnipro și Buh de Sud.

"Acesta este modul în care trăim", s-a plâns Iaroslav, în vârstă de 78 de ani, un pensionar care a lucrat la șantierul naval din Cernomorsk, în timp ce stătea la coadă în spatele lui Sveta. "Trăim o zi și nu există nicio bucurie, iar apoi vine ziua următoare".

Peter Gleick, cercetător senior la Pacific Institute, un thinktank din California care documentează impactul conflictelor asupra resurselor de apă din întreaga lume, a declarat că Rusia a transformat apa în armă de când a lansat invazia la scară largă în februarie.

"Infrastructura de apă a Ucrainei, de la baraje la sisteme de tratare a apei și de canalizare, a fost vizată pe scară largă de Rusia", a scris Gleick într-un e-mail. Legea internațională, a precizat el, face ca lovirea infrastructurii civile să fie considerată o crimă de război.

 

Aprovizionarea cu apă a civililor din Ucraina a fost întreruptă

 

Doar în primele trei luni ale războiului, a spus Gleick, el și colegii săi au documentat peste 60 de cazuri în care aprovizionarea cu apă a civililor din Ucraina a fost întreruptă și barajele pentru apă și energie hidroelectrică au fost atacate.

Rusia a recunoscut că a vizat centralele electrice, afirmând în același timp că depune toate eforturile pentru a cruța populația civilă. Organizația Națiunilor Unite a confirmat peste 14.000 de morți în rândul civililor și spune că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari.

Ucraina, potrivit bazei de date a Institutului Pacific, a folosit ocazional și apa ca armă, întrerupând aprovizionarea Crimeei după ce Rusia a confiscat peninsula în 2014.

Deși Kievul nu avea nicio obligație legală de a menține aprovizionarea "s-ar putea argumenta că ar fi fost un lucru umanitar de făcut", a declarat Gleick.

După aproape o lună fără apă, oficialii orașului au fost nevoiți să înceapă să pompeze apă gălbuie și sărată din estuarul râului Buh de Sud pentru a curăța canalizările și pentru a permite locuitorilor să tragă apa la toaletă și să se spele. Aceasta emană un miros industrial înțepător, face spumă în toalete și face ca săpunul să fie greu de spumat și clătit.

Cel mai rău este că corodează găurile din conductele orașului.

 

"Este o catastrofă"


În cele din urmă, a spus Dydenko, întregul sistem va trebui înlocuit la un cost uriaș pe care Mykolaiv nu-l poate acoperi, cu fabricile oprite și cu veniturile provenite de la o populație în scădere, de asemenea, în scădere.

"Este o catastrofă", a spus el, acuzându-i pe ruși că au refuzat cererile de încetare a focului pentru ca prizele de apă dulce să poată fi inspectate și să se poată face orice reparație, conform Reuters.

Sticlele de apă sunt disponibile în magazine, dar mulți locuitori, sărăciți de război, depind de donațiile de apă îmbuteliată din străinătate, chiar dacă bălțile de apă șerpuiesc pe străzi din cauza scurgerilor din conductele principale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel