Apa potabilă din Europa este contaminată cu TFA, o "substanță chimică veșnică" (PFAS)

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)

Un eșantion mare de apă potabilă colectat din toată Europa a fost analizat, fiind detectată o substanță din categoria PFAS, cunoscută și categoria de "substanțe chimice veșnice", utilizate în pesticide și refrigerare, anunță o coaliție de organizații neguvernamentale.

Publicitate

Concluziile analizelor urmează unui studiu anterior din luna mai, realizat de asemenea de Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) și de membrii săi, care a constatat niveluri "alarmante" de substanțe chimice PFAS în râurile, lacurile și apele subterane din Europa.

Utilizate pe scară largă în articole de uz cotidian, cum ar fi produsele cosmetice, tigăile antiaderente și extinctoarele, substanțele PFAS cu durată lungă de viață sunt produse chimice extrem de durabile, a căror descompunere poate dura secole.

Acid trifluoroacetic în apa potabilă din Europa

 

Probele pentru acest ultim studiu, prelevate din apă îmbuteliată și de la robinet din 11 țări ale UE, au detectat prezența TFA (acid trifluoroacetic).

O sursă majoră de TFA este degradarea PFAS utilizate, printre altele, în anumite pesticide sintetice și în gazele de răcire utilizate în refrigerare și aer condiționat.

Impactul posibil al PFAS, în special al TFA, asupra sănătății umane a crescut, dar "sunt disponibile surprinzător de puține studii toxicologice", potrivit oficialilor PAN Europe.

Probele analizate de Centrul pentru tehnologia apei din Karlsruhe, Germania, au detectat TFA în 34 din cele 36 de probe de apă de la robinet și în 12 din cele 19 ape minerale și de izvor îmbuteliate.

Valorile TFA din apa de la robinet au variat de la "nedetectabil" la 4.100 nanograme/litru, cu o medie de 740 ng/L.

În apele minerale și de izvor, valorile TFA au variat de la "nedetectabil" la 3 200 ng/L, cu o medie de 278 ng/L. PAN Europe a sprijinit propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și Mediu din Țările de Jos de a stabili un standard de 2 200 ng/L.

Acesta "a fost stabilit astfel încât consumul de apă potabilă să îndeplinească doar 20 % din doza zilnică tolerabilă", a declarat PAN Europe.

Acest prag a fost depășit în apa minerală analizată în apa potabilă din Austria (4.100 ng/L), în timp ce la Paris, apa de la robinet analizată conținea 2.100 ng/L.

Normele Uniunii Europene 

 

În conformitate cu normele Uniunii Europene, începând din 2026, toate apele potabile nu trebuie să depășească 500 ng/L pentru toate PFAS, iar ONG-urile cer ca TFA să fie adăugat pe listă.

O decizie anterioară de a clasifica TFA ca "nerelevant" în conformitate cu reglementările UE privind pesticidele a fost "regretabilă", având în vedere că "profilul său toxicologic lasă încă multe întrebări fără răspuns", se arată în raportul din mai.

Un studiu recent pe iepuri și expunerea la TFA a constatat defecte congenitale la descendenți, ridicând îngrijorări serioase cu privire la această substanță chimică.

PAN Europe a solicitat intervenții urgente pentru a aborda acest "eșec politic", începând cu o "interdicție rapidă" a pesticidelor PFAS și o regândire a amenințării reprezentate de substanțe chimice individuale precum TFA, scrie publicația The Local.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel