Septembrie este luna de vârf prin excelență pentru fermele pomicole, deoarece atunci are loc culesul anual. Aproximativ nouăzeci de lucrători sezonieri români sunt la lucru și la întreprinderea horticolă a lui Philippe Van Haelst din Meerdonk, unde culeg peste 2.000 de tone de pere, și o fac la temperaturi tropicale care ating peste 30 de grade. "Camionul cu băuturi răcoritoare urcă și coboară aici", spune Philippe, directorul de afaceri.
În următoarele trei săptămâni, va fi toată lumea pe punte pentru Philippe Van Haelst din Meerdonk. Recoltarea anuală a perelor este în plină desfășurare și, într-un interval de timp relativ scurt, trebuie culese toate fructele de pe cele 50 de hectare de livezi. În prezent, la ferma horticolă lucrează 90 de muncitori români invitați, care stau la fermă timp de o lună.
„Sunt încă student în România. Este ca o vacanță pentru noi“
Unul dintre ei este Cristian, în vârstă de 20 de ani, care a ajuns pentru prima dată în Belgia ca lucrător sezonier. "Sunt încă student în România și am venit aici împreună cu prietena mea pentru a munci", spune Cristian. "Este un pic ca o vacanță pentru noi și, deocamdată, munca ni se pare deosebit de plăcută. Vremea caldă face ca munca să fie mai picantă, dar suntem oarecum obișnuiți cu ea în țara noastră natală.", potrivit gva.be.
În total, aproximativ 2.000 de tone de pere vor fi culese de la fermă în următoarele săptămâni.
Din cauza caniculei, Philippe a luat măsuri suplimentare pentru forța sa de muncă. "Camionul cu băuturi răcoritoare merge în sus și în jos aici", spune Philippe. "În mod regulat li se oferă o sticlă de apă sau băuturi răcoritoare. În același timp, este clar că ei sunt puțin mai obișnuiți decât noi, belgienii. Două femei românce gătesc zilnic pentru întregul grup de aici și, în ciuda căldurii, rămân la supa fierbinte ca antreu. Astăzi, supa de cartofi este în meniu. După aceea, se vor servi cartofi cu mazăre și hamburgeri proaspeți." Bucătăresele Dora și Monica asigură zilnic mese proaspete pentru cei nouăzeci de lucrători sezonieri.
De altfel, temperaturile extreme din septembrie își pun amprenta și asupra calității perelor. "Perele sunt mai puțin tari și se îngălbenesc puțin mai des decât se înverzesc", spune Philippe. "Ca urmare, conținutul de zahăr este puțin mai mare, ceea ce, la rândul său, este pozitiv pentru gustul fructelor. În general, putem vorbi de un an bun pentru recolta noastră de fructe. Calitatea perelor este determinată de primăvară și vară, iar anul acesta aceste perioade au fost în mod obișnuit belgiene și, prin urmare, destul de bune. Seceta din sud a avut, de asemenea, un impact asupra recoltei noastre, ceea ce va crește considerabil producția în țara noastră."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News