Aproape 20.000 de români au murit în străinătate, în ultimii 10 ani. Se propune constituirea unui fond dedicat repatrierii

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Aproape 20.000 de români au murit în străinătate în ultimul deceniu. Un deputat PNL propune un fond de repatriere finanțat din taxe consulare. Italia e țara în care s-au înregistrat cele mai multe decese. 

Un număr mare de cetățeni români își pierd viața în afara țării, iar un parlamentar liberal lansează o inițiativă pentru a facilita repatrierea lor.. Conform declarațiilor deputatului PNL Valentin Făgărășian, în ultimii 10 ani, nu mai puțin de 19.156 de români au decedat în străinătate. Italia se remarcă ca țară cu cel mai mare număr de decese înregistrate, atingând 4.710, urmată de Germania, Spania, Franța și Marea Britanie, unde comunitățile românești sunt de asemenea numeroase.

Costurile repatrierii internaționale fiind extrem de ridicate, adesea depășind miile de euro, multe familii se confruntă cu dificultăți financiare în a-și aduce rudele decedate acasă.

"19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris, marţi, pe Facebook, deputatul PNL Valentin Făgărăşian.

Fond special pentru repatrierea cetățenilor români

 

Pentru a remedia această problemă, deputatul Făgărășian a propus constituirea unui fond dedicat repatrierii, finanțat din taxele percepute de secțiile consulare pentru serviciile prestate cetățenilor străini. Proiectul de lege, deja adoptat de Senat, așteaptă votul final din Camera Deputaților.

Făgărășian subliniază că această inițiativă nu va avea impact bugetar, sursele de finanțare provenind din exteriorul sistemului bugetar.

”Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini”, a mai transmis liberalul.

Deputatul consideră esențială implicarea statului în sprijinul cetățenilor români aflați în dificultate, indiferent de locația lor.

Acesta consideră că ”este de dorit ca acest proiect să intre la votul final din Parlament cât mai repede, pentru a veni în sprijinul miilor de familii care, anual, îşi pierd rudele în străinătate şi care nu au soluţii pentru a-i aduce în ţară”.

”Cred cu putere că este responsabilitatea şi datoria statului român să se îngrijească de soarta fiecărui cetăţean român, oriunde s-ar afla acesta, în ţară sau în străinătate”, afirmă Făgărăşian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel