„Aproape am fost răpită de o rețea de români în gară”. Videoclipul viral al unei tinere din Franța a declanșat un val de xenofobie. Poliția: „Fake News!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În ultimele zile, un videoclip cu o tânără care povestește că a fost victima unei tentative de răpire de către români, la gara Saint-Charles, Marsilia, a făcut furori pe rețelele de socializare. Dacă această teză nu se bazează pe fapte concrete, ea a declanșat un val de xenofobie la adresa românilor, făcând poliția să se teamă de o tulburare a ordinii publice în Franța.

Muzică intrigantă. O tânără, cu fața la camera, față serioasă. Toate acestea, împodobite cu un subtitlu evocator: „Cum aproape că am fost răpită în Marsilia”. Videoclipul a fost vizionat de peste un milion de ori pe TikTok, o rețea de socializare cunoscută pentru videoclipurile sale virale. Marți, 11 octombrie, Naturee, o tânără de 21 de ani, povestește acolo, așa cum face în mod regulat pe această platformă, neajunsurile ei. „Cred că ar fi pur egoism să nu vorbim despre asta, având în vedere gravitatea situației”, spune ea. „Pentru a începe această poveste, vă spun că am fost la gara Saint-Charles din Marsilia. Era o doamnă, cred că e româncă, cu cărucior și copil”, a spus Naturee. „Această doamnă” îi cere să cumpere lapte pentru bebeluș.

Atunci, românca ar fi dus-o în afara garei, în căutarea unei farmacii. „După 15 minute de mers, (...) ajungem în fața unei uși blindate, ruginită”, continuă tânăra încruntată. Și acolo, românca deschide această ușă „care se deschide spre un coridor lung și întunecat”. Atunci tânăra a explicat că s-a speriat și a fugit. „Nu se știe niciodată, poate este o rețea și sunt oameni în jur care să ia din urmă victimele”, își imaginează ea în filmarea virală.

Franţa ar putea fi zguduită de o grevă generală. Un puternic sindicat cere salarii mai mari cu 10%. Protestele ar putea începe de săptămâna viitoare

 

Un „agent SNCF” i-ar fi confirmat teza despre „rețeaua de răpire”

 

În povestea sa, Naturee adaugă că, odată întoarsă la stația din gară, un „agent SNCF” (n.r. - agent de stație) i-ar fi confirmat teza despre „rețeaua de răpire”, înainte de a-și încheia videoclipul. O româncă, o uşă blindată și ruginită, un agent SNCF… Ca să nu mai vorbim de presupusa tentativă de răpire, faptele enunţate aici sunt imprecise şi imposibil de verificat. Contactată de jurnaliștii de la marsactu.fr pe acest subiect, Poliția asigură însă că „nu există plângere sau constatare de acest fel pe sectorul stației. În plus, nu există nicio rețea de răpire cunoscută până în prezent”.

Oricum, pe rețelele de socializare, jarul s-a transformat în foc. Vineri, 14 octombrie, videoclipul de pe Tiktok are 1,7 milioane de vizualizări și 3.200 de comentarii. Un mesaj pe care îl transmitea pe Twitter a afișat zece mii de „aprecieri”, înainte de ștergere. În comentarii, un număr semnificativ de internauți spun că au fost opriți de „aceeași doamnă” pentru a cumpăra lapte praf. Majoritatea cred acum că au scăpat de ce e mai rău, dar nimeni nu raportează violență sau vreo consecință.

Derapajele merg mai departe. „Trollii”, conturi false create special pentru a reacționa la zgomot, spun că o răpire a avut loc „în fața ochilor lor”, în Saint-Charles, și alimentează astfel zvonul. Un utilizator cu 15.000 de abonați se oferă chiar să „trimită oameni să-i găsească”. Și adaugă: „Sunt foarte serios. Dacă aveți poze cu oameni care fac asta, îi vom găsi”. Zvonul, creând o adevărată psihoză, începe chiar să se răspândească în alte orașe, în special la Paris și Lyon, având în vedere tweet-urile care o iau razna.

Publicația franceză citată a contactat-o pe Naturee, autoarea acestui videoclip viral. Deși a pierdut controlul asupra consecințelor postării sale pe TikTok, nu intenționează să ștergă video. „Nu mă așteptam la atâta vizibilitate”, spune tânăra, care este obișnuită să obțină în medie aproximativ 5.000 de vizualizări la videoclipurile ei. Ea își spune din nou povestea, despre care spune că ar fi avut loc pe 11 octombrie, cu puțin înainte de ora locală 14:00. Povestea ei este uneori discordantă cu cea a primului ei videoclip. De data aceasta, nu unul, ci doi copii o însoțesc pe doamna în cauză, cu care nu ar fi „schimbat niciun cuvânt în timpul călătoriei, presupunând că nu vorbește bine franceza”. „Inițial, am vrut doar să-i dau bani. Dar, neavând niciun ban cash asupra mea, am putut plăti doar prin telefon. Așa că a trebuit să o urmez până la farmacie”, explică ea.

 

Ideea răpirii i-a venit în minte mai târziu

 

Dacă rămâne fidelă liniilor principale ale poveștii sale, Naturee dă totuși înapoi la titlul videoclipului ei și își nuanțează teama inițială. „Nu spun nimic, nu știu ce s-ar fi putut întâmpla cu mine. Am fugit din instinct de supraviețuire, dar nu m-am gândit deloc la o răpire în acel moment”, recunoaște ea, contrar a ceea ce spune în videoclipul ei. Această idee i-a venit în minte mai târziu, explică ea în cele din urmă, prin cuvintele agentului SNCF care a ajutat-o. „Mi-a spus că în Marsilia sunt multe cazuri de trafic de fete tinere, trafic de organe…”. Contactat de jurnaliștii francezi, SNCF a spus că nu are „suficiente elemente pentru a demara o anchetă internă”. Un agent anonim, așadar, care joacă un rol central în mecanismul zvonului.

Pentru Tristan Mendès-France, lector asociat la Universitatea din Paris, unde predă culturile digitale și noile lor utilizări, acest videoclip are toate caracteristicile unui potențial „buzz”. „Nu este o profesionistă de știri, spune lucrurile așa cum le simte fără artificii, în afară de muzica înfricoșătoare. Faptul că mărturia ei este crudă, în fața camerei, sinceră, implică pentru cei care urmăresc că ceea ce spune ea este probabil adevărat. Pericolul, dincolo de alimentarea cu știri false, este pentru a aprinde fantezii și suspiciuni asupra unei întregi comunități de români. Ceea ce este teribil este că în ecosistemul rețelelor sociale, emoția preia aspectul faptic. Este purtat de o indignare, de o groază, care din păcate are o capacitate virală spectaculoasă în rețele”.

Camionul unui șofer român, imobilizat pe o autostradă din Franța: „Ar putea fi doar o piesă a puzzle-ului”

 

Poliția trage un semnal de alarmă

 

Acest lucru duce la prejudecăți, discriminare și chiar violență. Pe Twitter defilează și diverse fotografii cu femei românce, dintre care unele au fost făcute chiar la gara Saint-Charles, asigurând că „doamna din Saint-Charles este cea care răpește femeile!”. Fenomenul îngrijorează Poliția. Joi, 13 octombrie, contul de Twitter Policenationale13 a fost publicată o alertă de știri false. Ea indică, de data aceasta, zvonurile referitoare la o dubă albă care ar fi folosită, din nou, pentru răpiri la ușa școlilor. „Această postare nu are legătură directă cu videoclipul, ci cu toate aceste povești de pseudo încercări de răpire. Pe rețelele de socializare vedem un număr mare de dezvăluiri, spunem direcției departamentale de securitate publică. Fotografia acestei dube circulă pe grupuri. Este exact la fel ca acum câțiva ani”.

 

Poliția se teme că aceste zvonuri vor declanșa, așa cum a fost cazul în trecut, violențe. În 2008, trei români au fost linșați în timp ce au circulat aceleași zvonuri de răpire, fără niciun temei. „Acest lucru riscă să creeze tulburări în ordinea publică, acest fenomen vizează în special comunitățile. Dacă există fapte care pot fi de natură penală, trebuie să avertizăm poliția să ne dea mijloacele de a investiga mai degrabă decât să traficăm acuzații pe rețelele de socializare pentru a crea buzz”.

Șoferii români rămân fără motorină pe autostrăzile din Franța, din cauza crizei de combustibili: "Nu au vrut să ne dea"

 

Activiștii sar în apărarea mamelor care cerșesc în gară

 

Activiștii care lucrează pentru incluziune și împotriva discriminării comunităților sunt enervați. „Le cunosc pe de rost pe mamele care stau în jurul gării Saint-Charles. Eu mă ocup de educația copiilor lor”, reacționează Jane Bouvier, fondatoarea asociației „L'école au present”. „Sunt trei sau patru și poate cerșesc, dar nu există rețele în jurul lor, nici oameni în zonă care ar putea să semene cu descrierea de coșmar a videoclipului”. Activiștii spun că acest videoclip trebuie eliminat cât mai curând posibil.

Naturee, într-un nou videoclip publicat joi, își propune să explice că nu va răspunde la întrebări despre fizicul femeii și nici despre loc pentru că „este responsabilitatea forțelor de ordine”. Ea mai indică că a fost contactată de Poliție și asigură că va depune plângere.„Dacă ar fi fost vorba doar de mine, nu aș fi făcut-o. Acestea sunt proceduri care necesită mult timp și am crezut că nimeni nu mă va crede. Dar toate feedback-urile fetelor care au trecut prin același lucru și impactul videoclipului m-au făcut să vreau să merg mai departe”, conchide ea. 

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv             

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel