Aproape patru milioane de români urmează să primească 1.400 de lei de la bugetul de stat. Decizia, adoptată astăzi de Guvern

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Guvernul, reunit în ședință, a aprobat compensarea cu 1.400 de lei, în două tranșe, a prețului la energie pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate în anul 2023. Anunțul, făcut de ministrul Marcel Boloș.

Populația vulerabilă a României urmează să primească 1.400 de lei de l bugetul de stat, bani care îi vor ajuta să facă față valului de scumpiri.

Aproape patru milioane de români urmează să primească 1.400 de lei de la bugetul de stat

 

„A doua măsură aşteptată, de asemenea, de către persoanele şi familiile vulnerabile este cea referitoare la compensarea preţului la energie, 1.400 de lei pe an în 2 tranşe, prima tranşă februarie 2023 în valoare de 700 de lei, a doua tranşă în septembrie 2023, de asemenea, 700 de lei.

Sunt aprobate, de asemenea, categoriile de beneficiari care urmează să aibă beneficiul acestui card pentru energie, respectiv:

* pensionarii în vârstă de peste 60 de ani cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei,

* pensionari, fără limită de vârstă, care beneficiază de pensii de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei,

* persoanele cu dizabilităţi, fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei,

* persoanele beneficiare de ajutor social

* şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei.

Numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către guvern, este de 3,9 milioane. Listele privind beneficiarii vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi mecanismul se va derula prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română“, a explicat Marcel Boloș la finalul ședinței de Guvern.

„Toate formele de energie - foarte important acest lucru - se pot deconta, respectiv, energia electrică, energia termică în sistem centralizat, respectiv, încălzirea, apoi consumul de gaze naturale, artea de lemn de foc, peleţii, butelie cu gaz lichefiat şi alte forme de energie utilizate în această perioadă de iarnă, pentru încălzirea locuinţei.

De reţinut, că plăţile se vor efectua prin intermediul operaţiunilor de sume în mandat poştal, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română. Sunt două modalităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv, prin intermediul oficianţilor poştali sau direct la oficiile poştale. Aici, pentru ca să se poată face o plată pentru sume în mandat poştal e nevoie de trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, cartea de identitate şi documentul justificativ privind datoria faţă de furnizorul de energie.

De reţinut, cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv, cod de bare, dă dreptul beneficiarului, aşa cum am menţionat, la compensarea preţului la energie, nu este transmisibil şi nu se poate ridica numerar de pe el. Deci, practic, beneficiarul, prin intermediul cardului, face dovada că este beneficiar al acestui tip de ajutor, iar Poşta Română este cea care efectuează aceste plăţi pentru... de sume în mandat poştal, respectiv, operează plăţile către furnizorii de energie, aşa cum rezultă din documentele justificative care a fost prezentate de beneficiari. Vă vom ţine la curent cu evoluţia acestui mecanism.

Mă bucur foarte mult, aşa cum am menţionat, trei milioane nouă sute de mii de beneficiari ai cardului pentru energie şi, de asemenea, două milioane patru sute de mii de carduri pentru alimente. Sunt extrem de mulţi beneficiari care, în această perioadă de criză energetică şi de evoluţie a preţurilor la bunurile de consum, au aceste avantaje din partea Guvernului, fiind un pachet care este, în cea mai mare parte, finanţat din fonduri europene. Sunt banii pe care noi îi avem alocaţi în cadrul politicii de coeziune 2007-2013. Cam acestea sunt elementele mari din cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă, care au un impact mare asupra beneficiarilor, respectiv asupra familiilor şi persoanelor considerate vulnerabile din punct de vedere al regulamentelor europene, a adăugat Boloș.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel