Aprovizionarea cu materii prime, din ce în ce mai critică în Germania. Expert: Pericol real pentru economie

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Aprovizionarea cu materii prime, din ce în ce mai critică în Germania. Expert - Pericol real pentru economie. Sursa - Pexels
Aprovizionarea cu materii prime, din ce în ce mai critică în Germania. Expert - Pericol real pentru economie. Sursa - Pexels

Bătălia globală pentru aprovizionarea cu materii prime capătă amploare. SUA și China se luptă între ele cu restricții la export.

Economia germană este foarte preocupată de furnizarea de materii prime către companii. „Incertitudinea tot mai mare în ceea ce privește achiziția de materii prime importante este o problemă serioasă”, a avertizat directorul general al Asociației Afacerilor din Bavaria, Bertram Brossardt.

Potrivit unui studiu actual al Institutului Economic German (IW), disponibilitatea a 27 de metale, minerale și pământuri rare importante este în prezent considerată „foarte critică”. În 2015, IW a clasificat situația aprovizionării pentru doar 16 materii prime drept îngrijorătoare. De atunci, situația s-a înrăutățit cu alte materii prime. Această tendință este un real pericol pentru „întreaga economie”, a avertizat Brossardt, citat de merkur.de.

 

Blocaje în tehnologiile viitoare importante

 

Multe materii prime importante sunt extrase și prelucrate de  puține țări și companii, a explicat șeful Asociației Afacerilor din Bavaria. În același timp, cererea de materii prime crește rapid, în special în tehnologiile cheie.

De exemplu, materiile prime litiu și cobalt, care sunt importante pentru producția de baterii, sunt greu de obținut, dar sunt cruciale având în vedere tranziția transportului și importanța tot mai mare a mobilității electrice.

Alte materii prime care sunt importante pentru industria IT, precum staniul, galiul și tantalul, devin din ce în ce mai greu de obținut. Situația continuă să se deterioreze și pentru metalele importante precum aluminiul și cuprul.

”Consecințele blocajelor de livrare au devenit evidente în timpul pandemiei COVID”, a amintit Brossardt. Deoarece aprovizionarea cu materii prime și componente centrale, cum ar fi semiconductorii, s-au blocat și lanțurile de aprovizionare s-au prăbușit în întreaga lume, fabrici întregi din Germania s-au oprit și ele. BMW, Volkswagen și Mercedes-Benz, de exemplu, au trebuit să întrerupă producția în 2021, uneori și pentru câteva săptămâni.

Pe lângă zăcămintele de materii prime respective, costurile exploatării miniere și evoluția prețurilor pe piețele de materii prime, Institutul Economic German evaluează și cele 45 de materii prime. Specialiștii analizează în câte țări sunt extrase metale sau minerale importante și cât de puternică este concentrația firme care extrag materiile prime. Experții  iau în considerare și alți factori precum înlocuirea materiilor prime, importanța acestora pentru tehnologiile viitoare importante și politicile industriale respective din țările producătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel