Aproximativ 29.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării, spune reprezentantul unui ONG

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Aproximativ 29.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării, spune reprezentantul unui ONG / (Foto: Freepik)
Aproximativ 29.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării, spune reprezentantul unui ONG / (Foto: Freepik)

Potrivit unei declarații recente a Oanei Neneciu, director executiv al ONG-ului de mediu Ecopolis, aproximativ 29.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării, evidențiind un nivel alarmant al impactului negativ al mediului asupra sănătății populației. 

Această cifră alarmantă subliniază nevoia urgentă de acțiune pentru a combate poluarea atmosferică din țară. Deși datele exacte privind afecțiunile specifice asociate poluării lipsesc, ecoul acestei declarații aduce în prim-plan gravitatea situației actuale.

"Aproximativ 29.000 de români mor prematur în fiecare an din cauze legate de poluare, dar nu avem date exacte despre afecțiuni - care sunt cele mai grave sau care afectează cei mai mulți cetățeni. Astfel de date ar fi foarte importante.”, a declarat Oana Neneciu, director executiv la Ecopolis, citată de Ziarul Financiar. 

Se observă că Bucureștiul este unul dintre cele mai afectate orașe, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește costul social al poluării. 

„Bucureștiul se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește costul social asociat poluării. Acesta se ridică la 3.000 de euro pe cap de locuitor pe an. Aceste costuri sunt în primul rând legate de sănătate, privind concediile medicale, medicamentele și spitalizările", mai spune ea.

 

Transportul este principala cauză pentru nivelul ridicat de poluare din București

 

Oana Neneciu subliniază că transportul este principalul vinovat pentru nivelul ridicat de poluare din București și propune soluții pentru a îmbunătăți situația. Ea susține că zonele pietonale ar putea fi soluții eficiente pentru reducerea poluării, oferind mașinilor acces doar cu o viteză redusă și acordând prioritate bicicliștilor.

Recomandările Ecopolis vizează reducerea vehiculelor poluante din trafic și regândirea modului în care transportul este gestionat în oraș. 

"Trebuie să ne asigurăm că eliminăm vehiculele poluante din trafic cât mai curând posibil. De asemenea, trebuie să ne uităm la vehiculele foarte mari care traversează orașul și care sunt foarte poluante, mai ales la orele de vârf, când avem și blocaje în trafic. Trebuie să reducem viteza în zonele rezidențiale, de preferință în tot orașul. Avem nevoie de piste de biciclete și de transport alternativ", a adăugat Neneciu.

Un raport recent a evidențiat că zonele cu cel mai ridicat nivel de poluare din București includ Centrul Vechi, stația de pe Barbu Văcărescu și cea de pe Bulevardul Libertății. Aceste constatări subliniază nevoia urgentă de măsuri concrete pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a îmbunătăți calitatea aerului în capitala României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel