Arabia Saudită avertizează că rafinăriile sale de petrol sunt atacate de rebelii din Yemen 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Șocul petrolier devastează ţările mai sărace, care se confruntă cu penurii şi proteste în creştere
Șocul petrolier devastează ţările mai sărace, care se confruntă cu penurii şi proteste în creştere

Arabia Saudită, primul exportator de ţiţei din lume, a avertizat luni asupra riscului unei scăderi a producţiei sale de petrol, din cauza atacurilor rebelilor houthi din Yemenul vecin împotriva instalaţiilor sale petroliere, relatează AFP.

Acest avertisment intervine a doua zi după mai multe atacuri cu drone şi rachete revendicate de rebelii houthi, care au vizat o rafinărie a gigantului petrolier saudit Aramco.

Mai mult, preţurile petrolului au crescut puternic după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie şi aprovizionările mondiale au fost perturbate, Rusia fiind lovită de sancţiuni occidentale.

"Arabia Saudită nu îşi va asuma responsabilitatea pentru orice penurie de aprovizionare cu petrol pe pieţele mondiale", a anunţat MAE saudit, referindu-se la atacurile asupra instalaţiilor sale petroliere.

Atacurile houthi, insurgenţi din Yemen susţinuţi de Iran, "afectează producţia regatului şi capacitatea sa de a-şi îndeplini angajamentele, ameninţând cu claritate stabilitatea aprovizionărilor pe pieţele internaţionale", a insistat ministerul într-un comunicat.

Duminică, unul dintre atacuri a constrâns Aramco "să-şi reducă temporar" producţia şi să se folosească de stocuri pentru a compensa.

Arabia Saudită luptă contra rebelilor houthi



Riadul conduce din 2015 o coaliţie militară care sprijină forţele guvernamentale yemenite în faţa rebelilor houthi.

Ministerul Afacerilor Externe de la Riad a acuzat din nou Iranul că "continuă să furnizeze drone şi rachete" rebelilor houthi, făcând apel la comunitatea internaţională "să-şi asume responsabilităţile" care îi revin.

Atacurile houthi reprezintă "o ameninţare directă pentru securitatea aprovizionărilor petroliere într-un context foarte sensibil", a subliniat diplomaţia saudită.

Cursul petrolului a crescut din nou luni, preţul barilului depăşind 110 dolari, din cauza incertitudinilor legate de războiul din Ucraina.

Ţările occidentale fac presiuni de la începutul crizei ucrainene asupra Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită, să-şi sporească producţia. Însă monarhia din Golf a rămas surdă la aceste apeluri, fidelă angajamentelor sale faţă de alianţa OPEC +, care include Rusia, al doilea cel mai mare exportator de ţiţei din lume, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel