Arafat anunță schimbări MAJORE: Teste rapide în UPU pentru reducerea timpilor de așteptare

Liviu Ludovic |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți că una dintre soluțiile avute în vedere pentru reducerea timpilor de așteptare în unitățile de primire a urgențelor este introducerea testelor rapide pe bază de antigeni. 

"Una dintre soluțiile pe care vrem să le introducem poate chiar de săptămâna viitoare: testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienții simptomatici, unde suspicionăm că sunt pozitivi”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, în care explică rațiunea care a stat la baza emiterii ordinului care privește primirea pacienților în UPU.

Acesta a precizat că au fost comandate deja teste rapide și că în acest fel se așteaptă să scadă presiunea asupra UPU-rilor, pentru că rezultatele unui test vor fi gata în 15-20 de minute.

Raed Arafat a explicat că în acest moment în UPU-urile din întreaga țară este o presiune, determinată de pacienții suspecți care „rămân perioade îndelungate în UPU” până la venirea testelor sau până la găsirea unui loc de internare.

"Gata, s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă"

 

"Legea din România nu permite să închidem unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și CG există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, e adevărat, dar să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Dar în niciun caz nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă, căutați-vă alt spital sau să spunem asta la ambulanțe care așteaptă că nu vă luăm bolnavii, căutați voi spital. Ordinul a clarificat situația asta, pentru că ordinul aplică ce spune legea și explică ce nu putem face la acest moment indiferent ce presiune avem asupra noastră”, a spus Arafat.

Acesta susține că înainte de pandemie la unitățile de urgență se primeau în jur de 12-14.000 de cazuri pe zi, dar că din primăvară, pe fondul scăderii mobilității populației și a reducerii accidentelor, numărul a scăzut la 7-8.000 pe zi.

„S-a schimbat profilul cazurilor. Înainte aveam cazuri ușoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le internam în spital, acum avem cazuri complexe, care pun probleme și provocări, de suspecți Covid, pe care nu putem să îi internăm până nu au test, cazuri de pacienți cu dispnee, care au nevoie de intubație, și care sunt Covid pozitiv, dar și cazurile celelalte de urgență majoră, gen infarcte, accidente vasculare și altele. Diferența este însă că foarte mulți dintre pacienții Covid pozitivi rămân perioade îndelungate în UPU și atunci de aici vine această presiune”, a mai spus Raed Arafat, potrivit Medifax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel