Statele Unite observă că armata rusă a început reducerea activităţilor militare la periferia oraşului Kiev şi retragerea unor unităţi tactice, afirmă oficiali de la Washington, imediat după ce Rusia a anunţat această decizie.
Rusia a început retragerea anumitor unităţi din zona Kievului, inclusiv batalioane tactice. De asemenea, trupele ruse par să se retragă din nordul Ucrainei, concentrându-se în schimb pe menţinerea ocupaţiei asupra zonelor din est şi sud, au declarat, sub protecţia anonimatului, doi oficiali americani citaţi de postul de televiziune CNN.
Unul dintre oficialii americani avertizează însă să armata rusă probabil va continua atacurile cu avioane, rachete şi obuze în zonele din care se retrage. În plus, trupele ruse ar putea reveni în aceste zone.
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei. "Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin. Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc "discuţii substanţiale" cu partea ucraineană.
Un oficial militar rus a semnalat, vineri, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare.
Oficial rus: Negociatorii ruşi vor propune un acord politic şi este posibil un summit Putin-Zelenski
Delegaţia rusă la negocierile cu Ucraina va elabora un acord politic care să includă elemente stabilite cu Kievul şi va propune un summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, care va fi posibil imediat ce tratatul va fi pregătit pentru a intra în vigoare.
"Vom aplica o strategie în două etape pentru reducerea conflictului: una dintre etape este de tip militar, iar a doua este la nivel politic. Discuţiile au fost consistente şi constructive. Propunerile părţii ucrainene vor fi analizate în viitorul apropiat, vor fi transmise preşedintelui Rusiei şi vom oferi un răspuns. După discuţiile substanţiale de astăzi, am stabilit să propunem o soluţie politică şi este posibilă o întâlnire la nivel de preşedinţi pentru iniţierea tratatului", a declarat Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse, citat de agenţia Interfax.
"Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.
"Rezultatele reuniunii de astăzi, de la Istanbul, sunt suficiente pentru o întâlnire la nivel de şefi de stat", a afirmat, la rândul său, David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei.
Până în prezent, Rusia a respins ideea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, argumentând că mai întâi trebuie să avanseze negocierile.
David Arahamia a declarat că Ucraina insistă pentru "un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate". "Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm", a afirmat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News