Într-un comunicat, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că trupele sale au capturat orașul Krasnogorivka și satele Galițivnika, Vodiane și Grigorivka.
Krasnogorivka, care înainte de conflict avea aproximativ 16.000 de locuitori, a devenit mai vulnerabil de la începutul anului, pe măsură ce forțele ruse au ocupat orașele vecine Marinka și Avdiivka.
Orașele se ocupă foarte greu
Considerat un punct fortificat de mult timp, orașul este situat la aproximativ 20 de kilometri vest de Donețk, aflat sub control rusesc.
Deși armata rusă revendică frecvent cuceriri de mici sate, ocuparea unui oraș este mai rară. În ultimele săptămâni, forțele Moscovei au avansat rapid în Donețk, apropiindu-se inclusiv de Pokrovsk, un nod logistic important pentru armata ucraineană. Luni, Rusia a revendicat și cucerirea satului Memrik, aflat la 20 de kilometri de Pokrovsk.
În timp ce situația devine tot mai dificilă pentru Ucraina în est, pe 6 august, Kievul a lansat o ofensivă majoră în regiunea rusă Kursk, capturând mai multe sute de kilometri pătrați, conform autorităților ucrainene. Kievul spera să oblige Moscova să-și redistribuie trupele din Donețk, încetinind astfel avansul lor, dar armata rusă continuă să înainteze.
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat recent că prioritatea principală rămâne cucerirea completă a regiunii Donețk, un important bazin industrial ucrainean.
Planul de victorie al lui Zelenski
În discursul său de duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit câteva detalii despre „planul pentru victorie” în fața unei delegații de congresmeni americani, cu care s-a întâlnit la un forum economic în Italia.
Zelenski a menționat pentru prima dată acest plan pe 27 august, explicând că intenționează să îl prezinte președintelui american Joe Biden, precum și candidaților la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump și Kamala Harris.
Kursk, un element strategic
Liderul ucrainean a precizat că intenționează să înmâneze documentul celor trei lideri în septembrie. „Principalul obiectiv al acestui plan este de a forța Rusia să încheie războiul”, a spus el.
Unul dintre pilonii principali ai acestui plan este succesul operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, unde Kievul controlează aproximativ 1.300 de kilometri pătrați la o lună după începerea ofensivei transfrontaliere.
„Operațiunea de la Kursk pare să fi avut scopul de a forța Moscova să-și redistribuie trupele din Donbas și să crească moralul în Ucraina, poate chiar să-l oblige pe Putin să negocieze”, a declarat analistul ucrainean Volodimir Dubovik pentru EFE. Totuși, până acum, Putin nu pare dispus să cedeze și pare pregătit pentru un conflict de durată.
Pe lângă posibilitatea unor schimburi teritoriale între Kiev și Moscova, planul include și o componentă economică, precum și propuneri referitoare la rolul Ucrainei în arhitectura internațională de securitate. De asemenea, al patrulea pilon al documentului detaliază măsurile care ar trebui luate pentru a determina Rusia să pună capăt agresiunii sale militare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News