Așa arată RoOmenia: Românii se mobilizează pe Facebook pentru a găzdui în casele lor refugiați din Ucraina

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Invazia trupelor ruse în Ucraina nu i-a lăsat pe români indiferenți. Pe lângă nenumăratele mesaje de încurajare postate pe rețelele de socializare, oamenii se oferă să găzduiască refugiați din Ucraina. În timp ce unii pun la dispoziție casele lor de la țară, alții oferă o simplă cameră în apartamentele în care locuiesc. 

Românii se mobilizează pe grupurile de Facebook pentru a găzdui în casele lor refugiați din Ucraina. În ultimele 24 de ore, mii de ucraineni au luat cu asalt granițele României pentru a încerca să scape din țara aflată în război. Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.

Imaginile nu i-au lăsat indiferenți pe unii dintre români, care au început să posteze mesaje pe grupul de Facebook "Voluntari în Europa" prin intermediul cărora oferă cazare. 

Românii se mobilizează pe Facebook pentru a găzdui în casele lor refugiați din Ucraina

 

Zeci de români au postat deja mesaje, în limba engleză sau în limba română, prin care își anunță disponibilitatea de a găzdui refugiați. Majoritatea oferă suport pentru familiile cu copii, iar unii se oferă chiar și să-i transporte de la graniță.

Iată doar câteva dintre mesaje:

"O persoana, de preferat fată, as putea gazdui eu, in Cluj Napoca. Cumva reusim noi sa incapem intr-un ap cu o camera. In functie de ziua saptamanii, as putea sa-i asigur si transportul pana la mine"

"I have a friend who can help with accommodation in Cluj-Napoca. I leave his number here +40744476551can host a family with children for an indefinite period".

"I offer accommodation in #Arad for families with children from #Ukraine.#UnitiPentruUcrainaI provide accommodation for a Ukrainian family with children in the city of Arad!"

"Sunt din Lipcani la hotare cu Radauti Prut si cu Ucraina Criva, dacă o familie din Ucraina are nevoie de ajutor și un adăpost ma gasiti pe Facebook sau in privat numar de telefon Doar familie cu copii"

"Buna seara. Sunt dispusa sa asigur cazare, mancare , ajutor , pentru 2 persoane + animal de companie in judetul Calarasi.

"Ofer cazare pentru o mămica cu copil, in Piatra Neamț! Pentru detalii ma puteți contacta in privat sau la nr. de tel: ******* Va doresc tuturor celor aflați la greu, putere și curaj!"

Moderatorii grupului "Voluntari în Europa" au conceput un formular ca să faciliteze înscrierile. Documentul poate fi accesat și completat aici

romani-gazduire-refugiati-din-ucraina-3

romani-gazduire-refugiati-din-ucraina

romani-gazduire-refugiati-din-ucraina-2

Mii de ucraineni au intrat în România prin Vama Siret

 

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene. De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

"Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă", a declarat, o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.

Un tânăr care are rezidenţa în Lituania a fost nevoit să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru că nu poate ajunge în ţara de destinaţie prin Nordul Ucrainei, care este atacat de ruşi.

"Mergem în Lituania, pentru că avem rezidenţa în Lituania şi mergem acolo pentru că avem şi loc de muncă", a spus acesta.

Durata de aşteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunţe.

Coada de maşini la graniţă se întinde pe o lungime de 3 - 4 kilometri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel