„Asasinilor!” Grevă generală în Grecia: Zeci de mii de oameni îşi strigă furia în stradă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Asasinilor!” Grevă generală în Grecia: Zeci de mii de oameni îşi strigă furia în stradă
„Asasinilor!” Grevă generală în Grecia: Zeci de mii de oameni îşi strigă furia în stradă

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că principalele sindicate elene au anunţat organizarea unei greve generale, joi, cu durata de 24 de ore.

Vor fi afectate transportul public terestru, cursele maritime şi zborurile, precizează MAE, într-un comunicat. Conform sursei citate, companiile aeriene AEGEAN şi OLYMPIC AIR nu vor opera cursele interne şi internaţionale, pasagerii afectaţi de anularea acestor zboruri urmând a fi contactaţi de operatorul aerian/agenţia de ticketing pentru a fi informaţi în legătură cu posibilitatea reprogramării cursei în altă zi, fără achitarea unor taxe suplimentare.

Totodată, având în vedere organizarea, tot în cursul zilei de joi, a unei ample manifestaţii de protest pe fondul accidentului feroviar din data de 28 februarie, cu potenţial de a degenera în violenţe, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi permanent sau temporar în Grecia să manifeste prudenţă şi să evite deplasarea în zonele centrale ale capitalei elene.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

 

Noi greve în transportul aerian şi feroviar

 

Greve naţionale de o zi au început joi în Grecia, cu angajaţi din transporturi care s-au alăturat valului de furie publică faţă de greşelile şi problemele sistemice care au condus la recenta catastrofă feroviară în care şi-au pierdut viaţa 57 de persoane, relatează DPA.

Pentru prima dată, toate zborurile interne şi internaţionale sunt de asemenea afectate, cu controlorii de trafic şi angajaţii aviaţiei civile sprijinind acţiunea.

Ancheta în curs legată de coliziunea frontală a unui tren de pasageri cu un marfar la 28 februarie a scos la lumină nemulţumiri uriaşe în interiorul reţelei feroviare a ţării.

S-a aflat că şeful de gară care a trimis trenul de pasageri pe o şină greşită era copleşit la postul său. În plus, sistemele tehnice moderne de siguranţă funcţionau doar parţial sau deloc de ani de zile.

Toate guvernele din ultimii 20 de ani au eşuat complet în gestionarea căilor ferate, este opinia unanimă conturată în ţară în ultimele zile.

Pe lângă traficul aerian, transportul public din Grecia şi serviciile de feriboturi sprijină greva, alături de angajaţii din serviciul public şi sănătate.

Există doar câteva excepţii precum serviciul de urgenţă în spitale şi zborurile umanitare. În transportul public, autobuzele şi trenurile vor circula doar la ora prânzului pentru a duce oamenii la proteste în marile oraşe.

Şi media elene au declanşat miercuri o grevă de 24 de ore, aceasta însemnând că nicio publicaţie tipărită nu va fi disponibilă joi. Media de ştiri online s-au alăturat de asemenea acţiunii. Toate celelalte sindicate din ţară cer ca cei responsabili pentru accidentul de tren să fie traşi la răspundere.

 

Zeci de mii de oameni, la proteste

 

De la coliziunea frontală dintre un tren de pasageri care leagă Atena de Salonic (nord) şi un convoi de mărfuri în seara zilei de 28 februarie, grecii au ieşit în masă în stradă pentru a-şi exprima furia şi neîncrederea faţă de guvernul condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis. În „apogeul” protestului din 8 martie, aproximativ 65.000 de oameni s-au adunat pe străzi în toată Grecia.

Dincolo de dezastrul feroviar care a zguduit ţara, grecii îşi plâng sătui de deteriorarea serviciilor publice într-o ţară afectată de anii de criză şi de planurile de austeritate impuse de creditorii săi.

Pentru că dacă accidentul feroviar Tempé, din centrul ţării, a fost pus pe seama unei erori a şefului de gară, acesta a fost cauzat şi de starea degradată a reţelei feroviare şi de întârzierile mari în modernizare, în special semnalizare, potrivit primele elemente ale anchetei. Grecii cer responsabilitate de la liderii lor acuzaţi de neglijenţă. La manifestaţii, cererile pentru demisia guvernului au fost reluate, pe măsură ce alegerile generale se profilează până în vară.

Lovit după dezastru, prim-ministrul a încercat să răspundă indignării unei populaţii care şi-a pierdut în mare măsură încrederea în instituţii de la criza din 2008-2018. El a promis „transparenţă deplină” în ancheta în curs şi a cerut în mod repetat iertare de la familiile victimelor.

Această mişcare de furie este deosebit de puternică în rândul tinerilor şi studenţilor, în contextul în care multe victime erau studenţi şi se întorceau la Salonic, un mare oraş universitar, după un weekend lung. Ei mărşăluiesc strigând „Asasinilor” şi având pancarte cu cuvintele „Sună-mă când ajungi”, un mesaj al unei mame către copilul ei care a devenit sloganul acestui protest.

Mulţi tineri simt că au fost sacrificaţi de măsurile drastice de economisire din anii de criză. Şomajul în rândul tinerilor de 20-24 de ani se menţine la un nivel ridicat, la 27,6% în trimestrul trei al anului 2022.

În demonstraţii, „sloganurile nu sunt noi. Grecia îşi mănâncă copiii”, a declarat cotidianul liberal Kathimerini în editorialul său de duminică. „Dar vârsta acestui val de proteste... este clară. Predomină generaţia falimentară şi marcată de pandemie, elevii, studenţii şi tinerii”. Referindu-se la aceşti tineri „furioşi”, ziarul de stânga Efsyn a tras duminică mai mult sau mai puţin aceeaşi concluzie: „sunt copleşiţi de falimentul economic” al Greciei, victime ale „violenţei unui sistem care le spulberă visele” şi le reduce drepturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel