Ascultați PRIMELE sunete ale unui Myliobatoidei: Sunetul scos de pește este probabil un mecanism de apărare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ascultați PRIMELE sunete ale unui Myliobatoidei: Sunetul scos de pește este probabil un mecanism de apărare / Foto: Captură video youtube
Ascultați PRIMELE sunete ale unui Myliobatoidei: Sunetul scos de pește este probabil un mecanism de apărare / Foto: Captură video youtube

Zgomotele scurte și puternice emise de un pește Myliobatoidei în timp ce înota printr-un recif din largul coastei insulelor Gill din Indonezia reprezintă prima documentație care atestă că această creatură produce sunete.

Myliobatoidei sunt pești cartilaginoși înrudiți cu rechinii. O echipă de cercetători suedezi și australieni a observat într-o înregistrare video cum mai mulți pești "vorbesc" în timp ce își mișcă deschizăturile respiratorii de lângă ochi, cunoscute sub numele de spiracole.

Producerea de zgomot de către raze (Myliobatoidei), și chiar de către rechini, este ceva nemaiîntâlnit, dar observarea razei îndepărtându-se de cameră sugerează că pocnetul ar putea fi un semn de suferință sau un mecanism de apărare. 

Cu toate acestea, echipa nu este complet sigură de modul în care raza produce zgomotul, dar propune că ar putea fi prin contractarea spiraculelor și deschiderea simultană a branhiilor.

'Dacă producerea sunetului se realizează prin expulzarea rapidă a apei sau printr-un alt mecanism intern este plauzibilă, dar rămâne de văzut, fiind necesare cercetări suplimentare privind morfologia internă a acestor raze', se arată în studiul publicat în revista Ecology. 

 

Ascultați PRIMELE sunete ale unui  Myliobatoidei

 

Drumul spre această descoperire istorică a început în 2018, când cercetătorul marin Joni Pini-Fitzsimmons, care conduce lucrările, a primit un videoclip.

Cu toate acestea, abia când au auzit același clic puternic de la un alt pește într-un clip partajat pe Instagram, echipa a decis să facă niște cercetări.  

Pini-Fitzsimmons și colegii ei au răscolit prin grămezi de date despre raze înțepătoare pentru a găsi ceva care să semene cu zgomotele.

'Din câte știm noi, nu este ceva ce a mai fost înregistrat sau publicat înainte', a declarat Pini-Fitzsimmons. 'Nu sunt pe deplin sigur de ce ar fi așa ceva'.

 

Youtube video image

Pini-Fitzsimmons emite teoria că oamenii au auzit anterior sunetul în timp ce făceau snorkeling, dar din cauza echipamentului care emitea propriile zgomote, clicul a fost trecut cu vederea.

'Este posibil ca și alte specii similare să producă sunete, dar este posibil ca înregistrările anecdotice să nu fi ieșit încă la iveală; astfel, lucrarea noastră poate servi la scoaterea la lumină a altor exemple din partea publicului și a cercetătorilor', se arată în studiu.

 

Razele se găsesc în întreaga lume și au dimensiuni diferit

 

Razele se găsesc în întreaga lume și au dimensiuni diferite, una dintre ele fiind capturată în Cambodgia, despre care se crede că este cel mai mare pește de apă dulce din lume.

În luna iunie, un pescar a prins în cârlig o stingray masivă care cântărește 661 de kilograme și măsoară 13 metri lungime, depășind recordul anterior al unui pește pisică, descoperit în Thailanda în 2005, care avea 646 de kilograme.

Raia, supranumită "Boramy" sau "lună plină" în limba khmeră, a fost prinsă în râul Mekong, care este renumit pentru că găzduiește diverse specii de pești mari.

 

 

O echipă de oameni de știință din cadrul proiectului de cercetare "Wonders of Mekong" a ajutat la marcarea, măsurarea și cântărirea raiei înainte ca aceasta să fie eliberată înapoi în râu.

Zeb Hogan, liderul proiectului Wonders of the Mekong, a declarat pentru AFP: "Peștii mari sunt pe cale de dispariție la nivel mondial. Sunt specii de mare valoare. Le ia mult timp să se maturizeze. Așa că, dacă sunt pescuiți înainte de a se maturiza, nu mai au șansa de a se reproduce.

Mulți dintre acești pești mari sunt migratori, așa că au nevoie de zone mari pentru a supraviețui. Sunt afectați de lucruri precum fragmentarea habitatului din cauza barajelor și, evident, de pescuitul excesiv.

Așadar, aproximativ 70% dintre peștii uriași de apă dulce la nivel global sunt amenințați cu dispariția, iar toate speciile din Mekong.”, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel