O asistentă medicală de origine română a fost condamnată în 1999 de Curtea de Assise din Meurthe-et-Moselle la 20 de ani de închisoare pentru două otrăviri cu premeditare. Ea i-a otrăvit pe soțul ei, Gérard Helluy, și pe Raymond Jactel, de la care tocmai cumpărase casa ca rentă viageră. Ea și-a susținut întotdeauna nevinovăția.
La 2 iulie 1999, asistenta medicală a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru două otrăviri cu premeditare. Ea nu a încetat niciodată să își susțină nevinovăția, chiar și după ce a fost eliberată din închisoare, în ianuarie 2015, potrivit estrepublicain.fr.
Rodica Negroiu - „Barbă albastră în jupon”
Depuse în 2007 și, respectiv, 2014, primele două cereri de revizuire au fost respinse în 2010 și 2017.
Comisia de anchetă este un filtru preliminar înaintea Curții de revizuire, care este singura care are puterea de a anula o condamnare. Cererea de revizuire este cel mai adesea formulată de persoana condamnată sau de rudele sale apropiate (în caz de deces).
Cererea trebuie să conțină informații noi care să stabilească nevinovăția persoanei condamnate sau să pună la îndoială vinovăția acesteia. Sesizată de comisia de anchetă, Curtea de revizuire poate apoi să respingă cererea dacă o consideră nefondată, să anuleze condamnarea în caz contrar și, dacă este posibil să se desfășoare noi audieri, să organizeze un nou proces.
Din 1945 până în prezent, 12 persoane au beneficiat de o rejudecare în fața Curții de Asise.
A treia cerere de revizuire depusă de Rodica Negroiu, respinsă
Fosta îngrijitoare a mers la avocatul ei de o viață, Alain Behr, care, alături de un alt consilier, Seillan, au depus încă o cerere de revizuire. Primele două au fost respinse în anii 2010 și 2018.
Rodica Negroiu asigură că a fost condamnată „pe bârfă și imprecizie”. Condamnat pe data de 2 iulie 1999 la 20 de ani de închisoare, Rodica a fost eliberată din închisoare pe data de 24 ianuarie 2015, după ce a petrecut mai bine de 16 ani în detenție. Mereu a susținut că este nevinovată.
„A fost lupta mea de ani de zile. Demnitatea și onoarea mea mă obligă să o fac. Justiția franceză mi-a impus suferință nedreaptă. Nu a existat niciodată vreo dovadă, doar bârfe, inexactități. Au spus prostii, că am otrăvit doi oameni, ceea ce este total fals!”, susține Rodica.
Un telefon anonim a înfundat-o pe Rodica
Rodica Negroiu a părăsit România în 1985 şi a ajuns în oraşul Maxéville, în provincia Lorena, din nord-estul Franţei. S-a măritat cu Gerard Helluy, un bărbat cu 19 ani mai în vârstă, iar odată cu mariajul a primit cetăţenie franceză, dar şi o casă, după ce i-a propus soţului să îi facă act de donaţie în urma decesului.
Trei ani mai târziu, femeia l-a întâlnit pe Raymond Jactel, un pensionar de 80 de ani, bolnav de inimă şi văduv. Românca s-a înţeles cu Jactel să aibă grijă de el, iar după moarte acesta urma să îi lase imobilul.
În 1988, soţul se stinge subit, la vârsta de 68 de ani, iar în 1990, şi Raymond. Legiştii au descoperit în organismul acestuia din urmă digoxină, o substanţă activă în tratarea bolilor cardiace, şi fenobarbital, un somnifer puternic, de trei ori peste doza normală.
În urma unui telefon anonim, poliţiştii au aflat că Rodica ar fi luat din casa lui Raymond titluri la purtător în valoare de 700.000 de franci. Tot în 1990 a fost dezgropat şi cadavrul soţului Rodicăi, iar rezultatele au indicat aceeaşi digoxină în aceleaşi doze letale. Procurorii au mai aflat că un alt treilea bărbat avusese acelaşi sfârşit, în România. Hermann Golstein, primul ei soţ, a murit în 1982, la vârsta de 50 de ani, iar în urma deshumării rămăşiţelor, în 1992, s-a descoperit digoxină.
În 1999, judecătorii au găsit-o vinovată de crimă cu premeditare
Rodica a fost arestată în 1992, când a stat 10 luni în detenţie preventivă, iar după 7 ani de proces, în 1999, judecătorii au găsit-o vinovată de crimă cu premeditare şi i-au dat 20 de ani de închisoare. Considerată printre cele mai bătrâne puşcăriaşe, ea a fost eliberată condiţionat în 2015, din cauza vârstei înaintate.
La ședință, procurorul general a calificat-o drept „Barbă albastră în jupon”, o aluzie la bărbatul din basm care și-a ucis soțiile una după alta. Rodica Negroiu a contestat mereu crimele, iar acum luptă să arate că a făcut pușcărie pe nedrept.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News