Asistenți medicali italieni falși, ”școliți” în România. Cum au obținut diplomele deși nu vorbesc limba română

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: unsplash.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: unsplash.com

O școală postliceală sanitară din România a ajuns în vizorul Poliției după ce s-au făcut sesizări cu privire la școlirea fictivă a mai multor cetățeni italieni. 

Mai mulți italieni au beneficiat de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene după ce au absolvit fictiv o școală postliceală sanitară din Mureș. 

Autoritățile au descoperit în cadrul școlii postliceale sanitare „Eugen Nicoară” din Reghin, Mureș, un grup infracțional care se ocupa de eliberarea unor diplome pentru exercitarea profesiei de asistent de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

Elevii nu știau nici măcar limba română 

 

În cadrul acestei școli, cetățeni italieni au fost instruiți fictiv timp de cinci ani pentru a deveni asistenți medicali, deși nu posedau cunoștințe de limba română și nici nu au participat la cursuri sau stagii practice.

Conform informațiilor furnizate de surse judiciare, 11 italieni au obținut diplome false de asistenți medicali la această instituție de învățământ.

 

Liderul grupului, un cetățean italian

 

Conducerea școlii, împreună cu mai mulți funcționari, este suspectată că a fost implicată în această schemă ilegală, informează presa locală

Liderul grupului, un cetățean italian, ar fi fost în centrul acestei rețele. La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș vor fi aduși pentru audieri mai mulți suspecți, printre care elevi italieni, liderul grupului, profesori, secretarul și directorul școlii, precum și funcționari de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș și de la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Mureș.

Investigațiile preliminare arată că, începând cu anul 2019, o schemă ilegală a fost pusă în aplicare la această școală postliceală, facilitând obținerea frauduloasă a diplomelor de către cetățenii italieni, fără a parcurge procesul de instruire adecvat și fără a cunoaște limba română.

Mai multe mandate de aducere au fost emise în acest caz, cu scopul de a identifica și de a aduce în fața autorităților persoanele implicate, pentru a li se comunica acuzațiile, drepturile și obligațiile legale și pentru a fi audiate în cadrul anchetei în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel