Asteroidul Miorița se apropie de Pământ

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Asteroidul Miorița se apropie de Pământ / FOTO: captură video YouTube @
Destiny
Asteroidul Miorița se apropie de Pământ / FOTO: captură video YouTube @ Destiny

Un nou asteroid a captat atenția comunității științifice și a publicului, după ce astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” au anunțat descoperirea unui corp ceresc ce poartă un nume cu rezonanță românească: „Miorița”. 

Anunțul a fost făcut de astronomul Adrian Șonka, care a oferit detalii inedite pe pagina sa de Facebook despre această descoperire.

Asteroidul, cunoscut oficial sub denumirea (622577) Miorița, a fost descoperit în 2014 de către programul EURONEAR (European Near Earth Asteroids Research). Deși descoperirea datează de un deceniu, abia recent a primit un nume oficial, după ce s-a stabilit cu certitudine orbita sa. Denumirea „Miorița” a fost propusă de către descoperitori, membri ai echipei EURONEAR, care au considerat că este potrivit să aducă pe cer un simbol cultural românesc.

„După ce că pe planetă există cam mult haos, iată că o nouă amenințare vine din cer: asteroidul Miorița! Recent s-a anunțat că un asteroid a primit un nume românesc,” a scris Adrian Șonka pe Facebook. Acesta a continuat explicând că numele a fost inspirat din celebra baladă „Miorița”, o operă de referință în literatura română, cunoscută și temută de elevii din țară datorită prezenței sale constante la examenele de limbă română.

 

O apropiere „Zburdalnică” de Pământ

 

Ceea ce face această descoperire și mai interesantă este faptul că asteroidul Miorița este un „geointersector”, adică un corp ceresc care are o orbită ce se apropie foarte mult de cea a Pământului.

„Amuzant este faptul că asteroidul (622577) Miorița este un asteroid geointersector, adică are o orbită care se apropie de cea a planetei noastre. Este primul asteroid geointersector care primește un nume românesc,” a explicat Șonka.

Cu toate că Miorița se apropie de Pământ, astronomul a ținut să liniștească publicul, menționând că șansele unei coliziuni sunt extrem de mici.

„Miorița se apropie și de Venus, chiar mai mult decât de Pământ, iar uneori și de Marte. Este cam zburdalnic. Sunt șanse mici, dar putem spera, ca de la NASA în viitor să se anunțe că urmează o ciocnire între Miorița și planeta noastră,” a glumit el, adăugând o notă de umor și ironie la discuțiile despre eventuale amenințări cosmice.

 

Simbol cultural pe cer

 

Faptul că un asteroid a primit un nume românesc nu este o premieră, însă „Miorița” reprezintă un caz special datorită orbitei sale și a simbolisticii numelui ales. În mod tradițional, asteroizii au fost denumiți după personalități din domeniul științei, în special astronomi, fie ei contemporani sau din trecut. De această dată, însă, echipa EURONEAR a ales să onoreze un element esențial al culturii românești, balada Miorița, care a fost interpretată de-a lungul timpului ca o reflecție asupra destinului și acceptării acestuia.

Această decizie reflectă nu doar o recunoaștere a valorii culturale a baladei, dar și o dorință de a aduce un pic de „romantism” în domeniul astronomiei, unde denumirile reci și tehnice domină. Asteroidul Miorița, cu orbita sa „zburdalnică”, continuă tradiția românească de a privi spre ceruri cu o combinație de fascinație și respect, aducând un strop de mitologie în știința modernă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel