Atac masiv cu rachete balistice asupra Israelului. Mărturia unei românce aflate la fața locului

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac masiv cu rachete balistice asupra Israelului. Mărturia unei românce aflate la fața locului / Captură video youtube
Atac masiv cu rachete balistice asupra Israelului. Mărturia unei românce aflate la fața locului / Captură video youtube

Marți, 1 octombrie 2024, tensiunile dintre Iran și Israel au atins un nou punct critic, după ce Iranul a lansat cel puțin 180 de rachete balistice către teritoriul israelian, marcând o escaladare gravă a conflictului regional. În această perioadă de instabilitate extremă, o româncă stabilită în Israel a oferit o relatare cutremurătoare despre orele de teroare prin care a trecut alături de localnici.

Roxana Perez, o româncă stabilită în Israel, a intervenit telefonic în cadrul Știrilor Antena Stars și a descris atmosfera tensionată din Israel în urma atacului cu rachete balistice. Ea a explicat cum a reușit să facă față situației în momentele critice în care Iranul a lansat rachetele asupra Israelului.

„Momentan suntem ok acum, dar tensiunea este mare”, a spus ea, subliniind că deși pericolul imediat a trecut, frica persistă. „Probabil Israelul va riposta, și atunci ne așteptăm la un nou val de rachete și bombardamente.”

Atacul a avut loc chiar în seara de Anul Nou evreiesc, un moment care ar fi trebuit să fie marcat de sărbătoare. „Este Anul Nou la noi, și lumea încearcă să sărbătorească cât de cât, atât cât se poate în timp de război. Norocul nostru este că rachetele de aseară au fost interceptate și armata a intervenit prompt, dar frica rămâne,” a continuat Roxana.

De asemenea, ea a menționat că anumite zone din Israel sunt supuse unor restricții stricte, oamenii fiind sfătuiți să rămână în apropierea buncărelor și spațiilor protejate. „Trebuie să fii aproape de buncăre. Noi suntem la 35 de kilometri de Tel Aviv și la 35 de kilometri de Gaza, undeva în mijloc. Nu avem restricții directe, dar aseară, cu aproximativ 10 minute înainte de atac, ni s-a spus să intrăm în spațiul protejat.”

 

Răspunsul internațional

 

Atacul iranian nu a rămas fără consecințe. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis o ripostă dură, avertizând Iranul că va plăti pentru acest atac masiv. „Iranul a făcut o mare greșeală, iar noi vom riposta”, a declarat Netanyahu într-o conferință de presă.

La nivel internațional, reacțiile nu au întârziat să apară. Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a reafirmat sprijinul necondiționat al Americii față de Israel. Într-o declarație oficială, ea a spus: „Mă voi asigura întotdeauna că Israelul are capacitatea de a se apăra împotriva Iranului, care este o forță destabilizatoare în Orientul Mijlociu.” Harris a subliniat faptul că președintele Joe Biden a luat decizia de a utiliza resursele militare americane pentru a ajuta la interceptarea rachetelor iraniene.

Pe de altă parte, fostul președinte american Donald Trump a criticat administrația Biden, acuzând-o că a încurajat escaladarea conflictului prin atitudinea față de Iran. „Administrația Biden a împuternicit regimul terorist iranian încă de la preluarea mandatului”, a declarat echipa sa de campanie, într-o comunicare oficială.

 

Situația actuală din Israel

 

În timp ce atacurile iraniene au încetat momentan, tensiunea în Israel rămâne ridicată, iar localnicii, inclusiv cetățenii străini, continuă să trăiască cu teama unui nou val de rachete. Sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului, inclusiv celebrul „Iron Dome”, au reușit să intercepteze majoritatea rachetelor, salvând numeroase vieți.

Totuși, populația se confruntă cu o stare de alertă continuă, iar posibilitatea unei riposte israeliene semnificative crește riscul unei escaladări și mai mari în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel