Atac rusesc masiv cu rachete asupra Ucrainei: Locuitorii din Kiev s-au refugiat în metrou

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Agerpres)
Foto ilustrativ (Sursa: Agerpres)

În dimineața zilei de luni, Ucraina a fost zguduită de un nou val de atacuri masive lansate de Rusia, care a vizat în special capitala Kiev. Alarmele aeriene au răsunat în întreaga țară, semnalând pericolul iminent și declanșând măsuri de protecție în rândul populației.

Locuitorii Kievului au fost nevoiți să se refugieze în stațiile de metrou, utilizate frecvent ca adăposturi antiaeriene în timpul conflictului care se desfășoară de peste un an și jumătate.

Atacurile asupra Kievului au început în primele ore ale dimineții, când mai multe rachete și drone rusești au fost detectate în apropierea orașului. Potrivit unui martor citat de Reuters, exploziile au fost puternice și au avut loc în timpul în care forțele ucrainene de apărare aeriană încercau să respingă atacul. Administrația militară a Kievului, prin intermediul șefului său, Serhii Popko, a confirmat că sistemele de apărare au reușit să doboare până la zece drone în jurul orei 02:30 GMT, prevenind astfel pagubele majore care ar fi putut fi provocate în capitală.

Întregul oraș a fost cuprins de panică, iar imaginile distribuite pe rețelele sociale arată sute de oameni grăbindu-se să ajungă în stațiile de metrou, care oferă un adăpost relativ sigur în fața atacurilor aeriene. Atmosfera de tensiune și frică este amplificată de incertitudinea legată de posibilele pagube și de numărul potențial al victimelor, informații care nu au fost încă confirmate oficial.

 

 

Acesta nu este primul atac de acest gen asupra Kievului

 

Capitala a fost constant ținta unor lovituri similare de la începutul invaziei rusești în februarie 2022. Cu toate acestea, amploarea și frecvența acestor atacuri par să crească, pe măsură ce conflictul se prelungește și tensiunile dintre cele două țări ating noi cote.

Rusia nu a oferit încă o reacție oficială cu privire la atacurile din această dimineață, iar detaliile despre operațiunea militară rămân învăluite în mister. Deși Moscova susține că țintele acestor atacuri sunt infrastructuri critice utilizate de armata ucraineană, frecvența cu care Kievul, un oraș cu o populație numeroasă, este vizat ridică semne de întrebare cu privire la strategia militară a Rusiei și la respectarea dreptului internațional umanitar, care interzice atacurile asupra civililor.

De partea cealaltă, Ucraina continuă să își apere teritoriul cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană furnizate de partenerii săi occidentali. Eforturile de a proteja orașele și regiunile de importanță strategică, precum Kievul, sunt coordonate la nivel înalt, iar autoritățile încearcă să minimizeze riscurile pentru civili.

Pe măsură ce situația se dezvoltă, Ucraina rămâne sub alertă maximă, așteptând noi atacuri și încercând să facă față unor provocări tot mai mari în contextul unui conflict care pare departe de a se încheia. În acest context, apelurile la solidaritate internațională și sprijin continuu devin din ce în ce mai presante, în timp ce milioane de ucraineni trăiesc sub amenințarea constantă a războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel