Atacatorul de la Annecy a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină naţionalitatea suedeză; va fi supus unui examen psihiatric

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sirianul, care a atacat cu cuţitul copii de vârstă mică joi la Annecy, a mers în Franţa în urmă cu opt luni după un refuz de naturalizare în Suedia, unde locuia, au declarat pentru AFP fosta lui soţie şi mama sa.

Atacul comis joi de un refugiat sirian la Annecy, un orăşel liniştit din estul Franţei, a provocat un val de emoţie în toată ţara şi a agitat spiritele politice, mai ales că patru dintre victime sunt copii de până în trei ani. Câteva zeci de simpatizanţi ai extremei drepte au manifestat joi seară în localitate, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi. Procurorul de caz a declarat că nu sunt elemente care să indice un atac terorist, iar ministrul francez de interne a anunţat că individul va fi supus vineri unui examen psihiatric.

Patru copii şi doi adulţi au fost răniţi de un individ care i-a atacat cu cuţitul. Copiii au vârste foarte mici şi sunt toţi în spital, în stare critică, în urma rănilor. Doi dintre ei sunt frate şi soră, francezi de doi şi trei ani. Al treilea este de naţionalitate olandeză, de doi ani, iar al patrulea un copil englez de trei ani. Dintre cei doi adulţi, un bărbat de 78 de ani are răni foarte grave, iar pronosticul medicilor este rezervat în cazul său. Poliţia a deschis o anchetă pentru tentativă de asasinat. Caracterul terorist al actului nu a fost reţinut deocamdată. Premierul Elisabeth Borne, care s-a deplasat imediat la Annecy, a dat câteva explicaţii despre autorul atentatului, arestat de poliţie la patru minute după comiterea faptelor.

Autorul, supus unui examen psihiatric

 

„Este vorba de un sirian, un individ izolat, având un statut de refugiat obţinut în Suedia în urmă cu 10 ani. Precizez că am luat legătura cu toate serviciile judiciare şi de informaţii din alte ţări din Europa şi nu numai, iar acest individ nu are antecedente judiciare, nu este cunoscut de serviciile de informaţii şi nu au fost identificate probleme psihiatrice în trecutul său“, a declarat Elisabeth Borne.

Potrivit martorilor oculari, agresorul ar fi strigat înainte de a comite faptele, citez: "În numele lui Hristos". În dosarul său de azilant se declară creştin din Orient, refugiat din Siria în 2013 din cauza persecuţiilor comise asupra comunităţii creştine de gruparea jihadistă "Statul Islamic". Statutul său de solicitant de azil în Suedia îi permite să circule liber în toate ţările din Uniunea Europeană, transmite Rador.

 

Suspectul a venit în Franţa după ce nu a reuşit să obţină naţionalitatea suedeză

 

Fosta soţie a lui Abdalmasih H., 31 de ani, cu care a locuit până anul trecut în sud-vestul Suediei, şi-a exprimat stupefacţia la anunţul implicării sale în tragedie.

'Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el (...), e groaznic', a comentat tânăra sub protecţia anonimatului. 'Era aşa de drăguţ, nu înţeleg', a adăugat ea.

La fel, mama lui, care locuieşte în Statele Unite de zece ani, a spus că este 'în stare de şoc' de când a fost informată despre rolul fiului ei în atac, care a făcut şase răniţi, dintre care patru copii cu vârsta cuprinsă între 22 şi 36 de luni.

Tânărul, un creştin care a servit în armata siriană, şi-a părăsit ţara în 2011, la începutul războiului civil, a povestit mama sa. Intrat ilegal în Turcia, şi-a cunoscut acolo viitoarea soţie, o compatrioată, iar cuplul s-a stabilit apoi în Suedia. 'După doi ani, ne-am căsătorit, dar nu a putut obţine cetăţenia suedeză, aşa că a decis să plece din ţară. Ne-am despărţit, pentru că nu am vrut să plec din Suedia', a spus ea la telefon. Această plecare a avut loc 'în urmă cu opt luni', potrivit tinerei.

Autorităţile franceze au indicat că au înregistrat o cerere de azil din partea lui la sfârşitul lui noiembrie 2022, dar nu i-au dat curs, deoarece Suedia îi acordase deja reşedinţa. Autoritatea suedeză pentru migraţie a confirmat că el a obţinut un permis de şedere în 2013, dar, din 2017, a eşuat în repetate rânduri în obţinerea cetăţeniei.

Potrivit mamei sale, el suferea de 'depresie severă', iar aceste refuzuri i-au înrăutăţit starea. 'El nu mi-a spus nimic. Nora mea a fost cea care mi-a spus asta', a precizat ea. 'Ea a povestit că el nu s-a simţit niciodată bine, mereu deprimat, cu gânduri negre, că nu a vrut să iasă din casă, nu a vrut să muncească', a adăugat mama. 'A cerut naţionalitatea, a fost respins', a priori pentru că a făcut armata siriană, a continuat ea: 'probabil că asta l-a înnebunit'.

Ea a mai făcut cunoscut că cuplul avea o fetiţă de aproximativ trei ani, care a rămas în Suedia cu mama ei. În cursul unei rare discuţii telefonice cu fosta lui soţie, după plecarea sa din Trollhättan, unde locuiau, el i-a explicat că trăieşte 'într-o biserică' în Franţa. 'Nu am aflat prea multe noutăţi, a fost foarte evaziv. M-a sunat acum patru luni, locuia într-o biserică. Dar nu ştiu prea multe despre asta', a explicat tânăra.

Numeroşi sirieni, printre care o importantă comunitate creştină, s-au refugiat în Suedia, fugind de războiul care devastează ţara lor cu începere din 2011. Considerând sosirile prea numeroase, guvernul suedez de la acea vreme a înăsprit condiţiile de azil la scurt timp după criza migraţiei din 2015, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel