Atacatorul de la Parlament a fost prins. Bărbatul a lucrat în ultimii ani în Italia

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Bărbatul care a încercat să incendieze Palatul Parlamentului a fost identificat
Bărbatul care a încercat să incendieze Palatul Parlamentului a fost identificat

Bărbatul care a provocat incendiul de la Palatului Parlamentului a fost prins.

Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost depistat, marţi noaptea, şi reţinut pentru 24 de ore.

Potrivit Biroului de presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), bărbatul în cauză urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor, cu propunere legală.

El riscă pedeapsa cu închisoarea până la 7 ani pentru săvârşirea infracţiunii de 'distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri.

În jurul orei 13,50, marţi, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziţii 'Constantin Brâncuşi', un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la faţa locului. Menţionăm faptul că în zona producerii evenimentului accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaţilor şi Senat, până la filtrele de control şi securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii, se arăta într-un comunicat al Jandarmeriei.

În zona afectată s-au deplasat lucrătorii Departamentului de Pompieri de la sediul Palatului Parlamentului pentru stingerea incendiului şi s-au luat măsuri de evacuare a persoanelor. 

Profilul piromanului: un trecut problematic în Italia și semne de depresie

 

Surse din cadrul poliției au confirmat că piromanul a fost identificat. Este vorba despre un bărbat care a petrecut ultimii ani în Italia, unde a lucrat ca muncitor necalificat, conform Antena 3 CNN. Conform acelorași surse, acesta a avut probleme cu legea în străinătate, fiind prins în trecut conducând sub influența alcoolului sau a altor substanțe. De asemenea, se pare că bărbatul s-a întors recent în România, însă nu avea o relație apropiată cu familia, inclusiv cu propriii copii.

În ultimele luni, bărbatul s-a confruntat cu stări de depresie, pe care le-ar fi împărtășit apropiaților. Acesta a declarat că se simte copleșit de probleme și foarte supărat, ceea ce ar putea explica comportamentul său irațional. Deși anchetatorii nu au identificat o legătură directă între el și vânzătoarea magazinului de suveniruri, se suspectează că incidentul a fost premeditat, având în vedere că individul avea asupra lui o sticlă cu o substanță inflamabilă.

După ce a provocat incendiul, bărbatul a fugit spre poarta de acces dinspre Parcul Izvor, unde a fost surprins de alte camere de supraveghere. De acolo, și-a continuat drumul în pas alert spre stația de metrou Izvor, însă nu a fost surprins de camerele de supraveghere din incinta metroului. Ulterior, a fost văzut în apropierea Institutului Național de Statistică, dar de atunci autoritățile nu au mai reușit să-l localizeze.

Deși încă nu a fost reținut, polițiștii continuă cercetările și au refăcut o mare parte din traseul său. În plus, autoritățile lucrează la stabilirea unui profil psihologic al suspectului, având în vedere că acesta a avut mai multe episoade problematice în ultima perioadă.

Potrivit declarațiilor autorităților, incendiul a izbucnit în jurul orei 13:50, în proximitatea Sălii de Expoziții "Constantin Brâncuși". 

UPDATE: Bărbatul a mai provocat un incendiu la un bar din apropiere

 

Procurorii au anunțat marți că bărbatul acuzat de incendierea unui magazin de suveniruri din Palatul Parlamentului a provocat mai întâi un incendiu la un bar din apropiere. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului O.N., în vârstă de 56 de ani, fără antecedente penale, pentru infracțiunea de distrugere. Conform anchetei, în data de 17 septembrie 2024, la ora 13:34, bărbatul a stropit cu un lichid inflamabil tejgheaua unui bar din sala Constantin Brâncuși, situată la subsolul clădirii, și a aprins lichidul cu o brichetă. Ulterior, inculpatul a mers la magazinul de suveniruri din apropiere, unde a repetat același procedeu, provocând incendierea mai multor obiecte.

Incendiul a fost stins de pompieri, iar procurorii au precizat că, deși nu au fost distruse bunuri în mod direct, a existat riscul ca focul să se propage și să afecteze alte părți ale clădirii. 

Bărbatul a reușit să părăsească Palatul Parlamentului și a fost reținut după aproximativ 10 ore, în timp ce se afla într-un hotel din Capitală, având domiciliul în județul Vaslui, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel