Atacul asupra petrolierului, în urma căruia un român a murit, discutat în Consiliul de Securitate ONU / Rusia contestă informaţiile

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
El este veteranul britanic ucis alături de un român, în atacul de pe Mercer Street. Adrian era „un adevărat gentleman”
El este veteranul britanic ucis alături de un român, în atacul de pe Mercer Street. Adrian era „un adevărat gentleman”

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va analiza vineri, într-o sesiune care nu va fi publică, atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic, dar organismul ONU probabil nu va lua nicio decizie, în contextul scepticismului Rusiei.

Marea Britanie a anunţat miercuri că a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite împreună cu România şi Liberia. "Marea Britanie i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, T S Tirumurti, alături de România şi Liberia, pentru a semnala atacul Iranului asupra navei MV Mercer Street. Consiliul de Securitate trebuie să reacţioneze la acţiunile destabilizatoare ale Iranului şi la nerespectarea legislaţiei internaţionale", a afirmat, prin Twitter, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Guvernul de la Londra a transmis Consiliului de Securitate ONU că este "foarte probabil" ca atacul asupra petrolierului să fi fost comis de Iran, cu o dronă.

Este puţin probabil să se ajungă la o decizie a Consiliului de Securitate ONU în sesiunea programată vineri, în contextul în care Rusia, un aliat al Iranului, consideră că informaţiile despre incident sunt contradictorii. "Există multe informaţii contradictorii. Este o analiză bazată pe probabilităţi, pe care noi o respingem total. Trebuie să stabilim faptele, nu trebuie să ne grăbim cu tragerea de concluzii sau să trecem la acţiuni fără a avea dovezi despre ce s-a întâmplat", a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, citat de agenţia Reuters. Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate ONU, la fel ca Statele Unite, China, Marea Britanie şi Franţa.

Atacul asupra petrolierului, în urma căruia un român a murit, discutat în Consiliul de Securitate ONU

 

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.

Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. "Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea regiunii. Circumstanţele atacului trebuie clarificate. Această acţiune intră în contradicţie cu libertatea de navigaţie şi este inacceptabilă", a declarat Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Potrivit cotidianului The Times of Israel, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, şi ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, vor prezenta Consiliului de Securitate ONU dovezi obţinute de serviciile secrete israeliene privind comiterea atacului de către Iran. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o "ripostă colectivă" faţă de acest atac atribuit Iranului. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atacul asupra petrolierului MV Mercer Street.

Rusia contestă informaţiile

 

Administraţia Iranului a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului. "Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Ministerul iranian de Externe a respins orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept "lipsite de fundament". Administraţia de la Teheran a denunţat, prin intermediul Ambasadei iraniene din Londra, "farsele" referitoare la atacul din 30 iulie asupra petrolierului MV Mercer Street şi la "potenţiala deturnare" a altei nave, marţi, 3 august. "Nu există informaţii confirmate despre incidente. Pentru noi, problema nu este încă încheiată", a susţinut Ambasada Iranului din Londra, cerând dovezi privind circumstanţele producerii acestora.

Forţele Navale Regale din Marea Britanie au anunţat marţi "potenţiala deturnare" a unei nave în Golful Oman, în largul Emiratelor Arabe Unite. Publicaţia The Times a relatat că oficialii militari britanici suspectau că "membri ai armatei iraniene ori ai grupurilor proiraniene au preluat abuziv controlul asupra unei nave comerciale". Gardienii Revoluţiei din Iran au negat orice implicare în acest incident, iar Ministerul de Externe de la Teheran a transmis că "informaţiile privind producerea unor incidente succesive în Golful Persic şi în Golful Oman sunt complet suspecte, încercându-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului". Miercuri dimineaţă, autorităţile britanice au anunţat că incidentul din Golful Oman s-a încheiat, precizând că indivizii înarmaţi care urcaseră la bordul unei nave comerciale în tentativa de a o deturna au părăsit vasul, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel