Atacurile rusești au lovit "infrastructura critică" din Kiev și regiunea sa

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Atacurile rusești au lovit "infrastructura critică" din Kiev și regiunea sa
Atacurile rusești au lovit "infrastructura critică" din Kiev și regiunea sa

Ultimele atacuri ale Rusiei au lovit luni "infrastructuri critice" din Kiev și case particulare din jurul regiunii, au declarat autoritățile ucrainene, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus aproximativ 15 drone îndreptate spre capitală.

Administrația militară de la Kiev a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că peste 20 de drone au vizat capitala. Anterior, aceasta a declarat că capitala a fost atacată de drone Shahed de fabricație iraniană.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, nu există morți sau răniți în urma atacului și că medicii lucrează la locurile unde au avut loc loviturile din cartierele Solomyanskyi și Shevchenkivskyi din capitală.

Oleskiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, care nu include capitala, dar o înconjoară, a declarat că infrastructura și casele private au fost avariate de atacurile nocturne cu drone.

 

Potrivit informațiilor preliminare, două persoane au fost rănite

 

"Țara teroristă își continuă războiul împotriva populației civile", a declarat Kuleba pe Telegram. "Vom depăși totul".

Un martor a raportat că a avut loc un incendiu în urma atacului asupra districtului Shevchenkivskyi, vizat adesea.

Cartierul Solomyanskyi din partea de vest a Kievului este un centru de transport aglomerat, găzduind o gară și unul dintre cele două aeroporturi de pasageri ale orașului.

Sirenele de alarmă aeriană au sunat aproape toată noaptea spre luni în Kiev și în regiunea din jurul acestuia, cerul fiind declarat senin la ora locală 5:50 (0750 GMT). 

 

Putin se îndreaptă spre Belarus pe fondul temerilor privind un nou asalt asupra Ucrainei

 

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, zboară luni spre Belarus, pe fondul temerilor de la Kiev că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front.

Putin, ale cărui trupe invadatoare au fost zdruncinate și forțate să se retragă în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei, își asumă un rol mai public în război și a vizitat vineri cartierul general al operațiunii sale pentru a-i sonda pe comandanții militari cu privire la următorii pași.

Vizita sa pentru discuții cu liderul belarus Alexander Lukașenko va fi prima sa vizită la Minsk din 2019 - înainte de pandemie și de un val de proteste belaruse în 2020, pe care Lukașenko le-a zdrobit cu un sprijin puternic din partea Kremlinului.

"În timpul (acestor discuții) vor fi elaborate întrebări pentru continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren", a declarat comandantul forțelor comune ucrainene, Serhiy Nayev.

 

Rusia pregătește 200.000 de trupe proaspete pentru o ofensivă majoră

 

Generalul de top al Ucrainei Valery Zaluzhniy a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de trupe proaspete pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

De luni de zile există o activitate militară constantă a Rusiei și a Belarusului în Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului pe care trupele Moscovei l-au folosit ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra Kievului în februarie.

De atunci, Moscova și Minsk au înființat o unitate regională comună de forțe în Belarus și au organizat numeroase exerciții militare. Trei avioane de război rusești și un avion de avertizare timpurie și control aerian au fost desfășurate în Belarus săptămâna trecută.

Diplomații străini spun că Lukașenko, un paria în Occident, care se bazează foarte mult pe sprijinul Rusiei, înțelege că ar fi un pas profund nepopular acasă dacă ar angaja trupe în Ucraina. Dar el a sprijinit deja pe scară largă războiul Rusiei.

 

Probleme de suveranitate


Unii analiști militari văd manevrele ca pe o manevră pentru a determina Ucraina să angajeze forțe în nordul său, astfel încât să fie mai expusă atacurilor rusești din alte părți. Dar a existat și o avalanșă de activitate politică.

Vizita lui Putin a fost anunțată vineri, după o călătorie surpriză în Belarus, la 3 decembrie, a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care a semnat un acord cu ministrul belarus al apărării, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Lukașenko a declarat că el și Putin vor purta discuții cu privire la un efort îndelungat de integrare a țărilor lor într-un stat unional supranațional. Discuțiile durează de ani de zile și sunt văzute de opoziția din Belarus ca un cal troian pentru o anexare pe furiș a țării lor de către Rusia.

La o ședință de guvern după anunțarea discuțiilor cu Putin, Lukașenko a declarat în mod neașteptat că orice discuție privind pierderea suveranității Belarusului ar însemna o trădare a intereselor poporului belarus.

"În special după aceste negocieri la scară largă, toată lumea va spune: "Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara"", a declarat Lukașenko.

"Vreau să subliniez din nou acest lucru în mod special: Nimeni altcineva în afară de noi nu conduce Belarusul", a spus el, adăugând că va discuta despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel