Atenție la alocații! Italia plătește și pentru copiii din România

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Mulți români care muncesc legal în Italia nu știu că pot lua alocație pentru copiii lor, chiar dacă aceștia rămân în România.

Alocația se poate recupera, din Italia, pe o perioadă de cel mult cinci ani și se plătește doar după renunțarea la cea din România. Orice încercare de a încălca regulile statului italian atrage după sine plăți mult mai mari din partea celor care au fraudat sistemul.

„Alocația se poate lua de la un singur stat, fie din Italia, fie din România. Cei care nu au știut că pot lua  alocație din Italia, pentru copiii pe care i-au lăsat acasă, pot cere diferența de bani din Italia, pentru ultimii cinci ani. Unii au luat și din Italia, și din România, iar acum au fost dați în judecată de statul italian și trebuie să dea banii înapoi și să plătească daune foarte mari”, explică avocatul Claudiu Crăciun, de la Torino.

Diferențe în funcție de venit și de tipul de contract


Pe lângă faptul că sumele sunt mult mai mari în privința alocațiilor pentru copii, în Italia, față de România, cei care muncesc în Italia trebuie să știe că banii se alocă în funcție de tipul de contract pe care îl au și se calculează în funcție de venituri. „Nu toți beneficiază de alocație de la statul italian, ci doar cei care au contract de muncă. Alocația se ia în funcție de salariut. Cei care sunt liber profesioniști, precum avocații, medicii sau asistenții medicali și alte categorii profesionale, nu beneficiază de alocație pentru copii”, mai explică avocatul.

 

Italia este singura țară din Europa unde alocația de stat primită de copil, indiferent de țara de proveniență, se calculează strict după nivelul veniturilor realizate de familie. Cuantumul alocației se calculează invers proporțional cu veniturile familiei, astfel încât să-i ajute în primul rând pe cei cu venituri mici. În cazul familiilor care au venituri sub o mie de euro, alocația poate atinge 250 de euro lunar. Alocația scade acolo unde veniturile familiale cresc, depășind suma de 2.500 de euro lunar, ajungând la 40 de euro.

 

Alocația de stat oferită de Italia variază și în funcție de numărul membrilor familiei, nu doar de cuantumul veniturilor realizate de membrii acesteia. Astfel, în cazul unei familii alcătuite din doi adulți și un singur copil, unde veniturile realizate depășesc 15 mii de euro anual, alocația lunară ajunge la 140 de euro. În cazul unei familii cu mai mult de doi copii, alocația de stat poate ajunge la 250 de euro lunar.

 

Actele necesare pentru obținerea alocației

 

Pentru obţinerea alocaţiei europene, părinții trebuie să se adreseze instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România - Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (AJPS) - şi din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Aceste instituţii sunt organizate diferit, de la un stat la altul. În Italia, părintele trebuie să meargă la Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS).

 

Procedura se demarează prin depunerea formularului E411, completat în partea A, la instituţiile abilitate cu plata prestațiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Plata „alocatiei europene” va fi efectuată după completarea integrală a formularului E411 și depunerea acestuia la instituția responsabilă din statul UE competent cu plata alocației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel