Atena riscă să rămână fără apă. Situație critică în capitala Greciei. Se activează surse suplimentare 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Grecia: Şase sate din apropiere de Atena, evacuate din cauza unui incendiu / Foto: Unsplash
Grecia: Şase sate din apropiere de Atena, evacuate din cauza unui incendiu / Foto: Unsplash

Atena tinde să rămână fără apă. Dacă acum situația ar putea avea o rezolvare, de la anul capitala Greciei riscă să intre în cod roșu. 

În contextul unei crize de apă din această vară, operatorul de gestionare a apei din Atena a anunțat duminică activarea unor surse suplimentare pentru a întări rețeaua de aprovizionare a capitalei Greciei, conform AFP.

Aceste surse suplimentare se află în Muntele Parnas și la Lacul Yliki, în apropiere de Atena, a precizat Charalambos Sahinis, directorul general al EYDAP, pentru agenția elenă de știri ANA.

În ultimele luni, EYDAP a plasat regiunea Attica, care înconjoară Atena, sub cod galben, solicitând celor 3,7 milioane de locuitori, reprezentând o treime din populația Greciei, să fie atenți la consumul de apă.

Principalul rezervor de apă din Attica, lacul artificial Mornos, situat la 200 de kilometri vest de Atena și alimentat de râul Evinos, a înregistrat o scădere de 30% a rezervelor de apă la începutul lunii iulie comparativ cu anul trecut, conform datelor EYDAP, în principal din cauza secetei prelungite.

Rezervele totale de apă pentru Attica au scăzut cu 24% în aceeași perioadă, potrivit aceleași surse.

Guvernul elen nu vrea să sperie populația și turiștii

 

Charalambos Sahinis a subliniat că, în acest moment, nu sunt necesare restricții de consum sau creșteri de tarife.

Pe de altă parte, președintele EYDAP, Giorgos Stergiou, a declarat duminică pentru postul de radio privat Skai că operatorul se pregătește să facă față unei eventuale agravări a situației. "Nu suntem încă în punctul în care trebuie să apelăm la măsuri mai drastice", a menționat el.

Totuși, Sahinis a avertizat că, în cazul lipsei precipitațiilor și ninsorilor pe parcursul iernii, situația ar putea deveni critică și ar putea fi necesară declararea alertei roșii.

În cadrul unei campanii lansate de EYDAP, populația este îndemnată zilnic, prin intermediul mass-media și al rețelelor sociale, să fie atentă la consumul de apă. Printre mesajele promovate se numără: "Când nu umpli cada pentru baie, economisești până la 150 de litri de apă" și "Închideți robinetul când vă spălați pe dinți".

Pe lângă Atena, și alte regiuni din Grecia, inclusiv insulele turistice afectate de turismul masiv, se confruntă cu deficite de apă.

Seceta s-a agravat în acest an din cauza temperaturilor ridicate, probabil cauzate de schimbările climatice care afectează în mod deosebit zona mediteraneană.

Incendii masive

În aceleași regiuni afectate de secetă, au izbucnit incendii devastatoare.

Un incendiu major s-a declanșat pe 11 august în apropierea orașului istoric Marathon, situat la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Atena, un oraș cu peste 7.000 de locuitori.

În nouă municipalități din regiunea Attica, protecția civilă a raportat că, din cele 264 de case inspectate, 97 sunt temporar nelocuibile, iar 57 trebuie demolate.

Proprietarii acestor locuințe vor primi inițial ajutoare financiare între 5.000 și 10.000 de euro, conform unui anunț al Ministerului elen al Protecției Civile.

Zeci de ordine de evacuare au fost emise pentru locuitorii din zonă.

Mai multe stadioane au fost deschise pentru a adăposti persoanele evacuate, iar până acum 650 de cetățeni au fost găzduiți în hoteluri din regiune.

Alimentat de rafale puternice de vânt, cel mai grav incendiu de pădure din acest an în Grecia a distrus aproximativ 10.000 de hectare. De asemenea, au fost mistuite numeroase clădiri, iar o femeie de 60 de ani din Republica Moldova și-a pierdut viața. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel