Vili-Viorel Păun a murit pe scaunul șoferului în Mercedes-ul său CLS 320 argintiu, cu care livra colete de la Amazon. Avea 22 de ani și locuia cu părinții săi. Asasinul Tobias Rathjen parcase mașina lui în fața Arena Bar de pe Kurt-Schumacher-Platz din Hanau și îl împușcase prin parbriz în frunte, în piept și în umăr.
În noaptea de 19 spre 20 februarie 2020, Rathjen a ucis trei persoane în centrul orașului Hanau și alte șase în Hanau-Kesselstadt, la doi kilometri și jumătate distanță, din motive rasiste. Vili-Viorel Păun l-a urmărit pe asasin după ce i-a împușcat mașina. Așa o arată o cameră de supraveghere. În timpul urmăririi, Vili-Viorel Păun a format de trei ori numărul de urgență, însă nu a reușit să ia legătura.
Persoanele îndurerate se întreabă dacă apelul de urgență al lui Viorel ar fi putut preveni cele șase crime din Kesselstadt. Se întreabă dacă Viorel ar putea fi în viață dacă un ofițer de la secția de poliție Hanau i-ar fi răspuns apelului.
Nicu Păun este convins că fiul său ar putea fi încă în viață
Tatăl lui Viorel, Nicu Păun, este convins că fiul său ar putea fi încă în viață. El l-a acuzat pe ofițerul de poliție responsabil de omucidere din neglijență și a adus acuzații penale. Înainte de aceasta, procurorul Hanau inițiască un așa-numit proces de revizuire după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, SPIEGEL, printre altele, raportase că numărul de urgență nu avea personal suficient în acea noapte.
Acum autoritatea anunță: nu va exista nicio anchetă preliminară. Nu există nicio suspiciune inițială, spune procurorul superior Dominik Mies la SPIEGEL.
Dosarele anchetei procurorului public federal asupra atacului, înregistrările audio ale apelurilor de urgență primite de poliție (110) și la centrul de control al salvării (112), înregistrarea acestora, precum și înregistrarea comunicațiilor radio și operațiunile poliției, au fost evaluate, spune Mies. În plus, ofițerii de poliție care se aflau pe numărul de urgență în acea noapte au fost interogați și a fost verificat carnetul de pază al secției de poliție. Prin urmare, secția de poliție Hanau I este dotată cu două stații de apel de urgență, responsabile pentru șase zone de captare.
Viorel a încercat să sune la numărul de urgență de cinci ori
Viorel a încercat să sune la numărul de urgență de cinci ori, spune Nicu Păun într-un interviu acordat SPIEGEL. Telefonul mobil este unul dintre puținele lucruri pe care tatăl îl mai are de la băiat. Și a urmărit apelurile. Parchetul public a confirmat încercările de apel pe care Viorel le-a făcut. Din cauza adrenalinei, el a apelat greșit de două ori. La 21:57, 21:58 și 21:59, tânărul de 22 de ani a apelat la serviciul de urgență.
În acest timp, prima linie de apel de urgență a fost ocupată de un apel de la o altă persoană de la locul crimei „Midnight” de pe Heumarkt. Viorel ar fi putut trece doar a doua poziție rămasă, care de fapt a sunat continuu între 21:58:43 și 21:59:49, dar nimeni nu a răspuns. Potrivit anchetatorilor, rămâne neclar dacă telefonul mobil al lui Viorel a stabilit de fapt o conexiune la numărul de urgență al poliției 110 sau dacă acest lucru nu a avut loc din motive tehnice.
Trei morți în 32 de secunde
Procuratura publică a rezumat crima din acea seară după cum urmează: La 21:55, asasinul Rathjen a intrat în barul „La Votre” de pe Heumarkt și l-a împușcat pe Kaloyan Velkov, în vârstă de 33 de ani. La scurt timp după aceea l-a ucis pe Fatih Saraçoğlu, în vârstă de 34 de ani, și în „Miezul nopții” pe Sedat Gürbüz, în vârstă de 29 de ani.
La 32 de secunde după ce a început atacul, Rathjen a împușcat apoi Mercedes-ul lui Viorel în Krämerstrasse și a plecat spre a doua scenă a crimei. Alte 19 secunde mai târziu, a venit primul apel de urgență cu mesajul că mai multe focuri de armă au fost trase în barul „Midnight” de pe Heumarkt, că o persoană a fost grav rănită sau chiar moartă, iar făptuitorul a fost fugit.
Ofițerul de poliție de pe numărul de urgență a chemat serviciile de urgență la locul faptei prin radio. Conversația a durat în total 3 minute și 19 secunde și a fost ținută de ofițer conform prescripției până la sosirea primilor ofițeri de poliție. Un coleg a răspuns la un al doilea apel de urgență pe a doua linie de apel de urgență la 21:56 și conversația a durat 16 secunde. În fundalul primului apel de urgență acceptat către ofițerul de poliție, al doilea telefon de urgență a sunat mai târziu și nu i-a mai fost răspuns - de ce? rămâne neclar. Un alt apel de urgență a primit răspuns la ora 22:00.
Centrul de control al pompierilor a primit un apel de urgență pentru prima dată la 22:00, cu referire la a doua locație de atac din Hanau-Kesselstadt. Acest apel de urgență a avut o durată totală de 7 minute și 48 de secunde.
„Nu au trecut nici trei minute între primul său apel și cel de-al doilea atac”
Moartea oamenilor din Hanau-Kesselstadt nu ar fi putut fi prevenită, chiar dacă Viorel ar fi ajuns la un ofițer de poliție la prima tentativă de apel, a declarat procurorul.
„Nu au trecut nici trei minute între primul său apel și cel de-al doilea atac”, spune Mies. Un posibil „eșec organizațional” în legătură cu supraîncărcarea serviciului de urgență nu ar putea fi adus nici „în legătură cauzală” cu moartea tânărului de 22 de ani sau a victimelor din Kesselstadt.
„Viorel este un erou”
Tatăl lui Viorel vede lucrurile diferit: dacă fiul său ar fi putut contacta serviciul de urgență, el ar mai fi în viață. Pentru el, Viorel este un erou. Acest lucru zădărnicise planurile asasinului. Conform înregistrărilor care au fost asigurate în apartamentul său, Tobias Rathjen a planificat alte crime.
„Viorel a făcut totul bine”, spune Nicu Păun. Este mândru că în urmă cu câteva săptămâni fiului său i s-a acordat postum Medalia Hessian pentru curaj moral.
Nicu Păun este uimit de faptul că parchetul nu lansează o anchetă din cauza apelurilor de urgență nereușite. În timpul interviului cu SPIEGEL, el se află în România. Departe de Hanau, el și soția lui și-au îngropat fiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News