Cel puţin 32 de persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci au fost rănite în urma unor explozii produse vineri la o moschee şiită din oraşul Kandahar, situat în sudul Afganistanului, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.
Atacul a vizat Moscheea şiită Fatemieh din oraşul Kandahar, în timpul rugăciunilor publice de vineri. "Suntem întristaţi să aflăm că a avut o explozie într-o moschee a fraţilor noştri şiiţi din oraşul Kandahar", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne de la Kabul, Qari Sayed Khosti. Conform martorilor, cel puţin trei explozii au avut loc în moschee.
Bilanț preliminar al atacului: 32 de morți și 53 de răniți
Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, bilanţul preliminar al atacului este de 32 de morţi şi 53 de răniţi. La locul atentatului au fost trimise 15 ambulanţe şi numeroase echipaje de poliţie.
Atacul nu a fost revendicat, dar intervine la exact o săptămână după atentatul care a vizat o moschee şiită din Kunduz, în nord-estul Afganistanului, revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic.
Situaţia de securitate s-a deteriorat în ultimele luni în Afganistan, iar talibanii au preluat cu forţa puterea în august, în contextul retragerii trupelor occidentale. Pe fondul presiunilor internaţionale, regimul taliban de la Kabul susţine că depune eforturi pentru contracararea reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.
Violențe și la Beirut
Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte zeci sunt rănite în urma unor schimburi de focuri produse joi în oraşul Beirut între militanţi ai grupului şiit Hezbollah şi serviciile de securitate libaneze.
Confruntările militare au avut loc în cursul unui protest organizat de mişcările şiite Hezbollah şi Amal faţă de modul în care se derulează ancheta în cazul exploziei masive produse în 2020 în zona portuară din Beirut.
Conform unor surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul The Times of Israel, confruntările militare au avut loc în zonele Tayouneh şi Badaro, la periferia sudică a oraşului Beirut. Bilanţul preliminar este de cel puţin patru morţi şi 20 de răniţi.
Premierul Najib Mikati a lansat un apel la calm şi a denunţat tentativele de a provoca violenţe în Liban.
Organizaţia şiită Hezbollah este foarte influentă în Liban şi deţine controlul asupra zonelor din sudul ţării.
Libanul se confruntă cu o criză economică şi socială masivă, amplificată de explozia produsă pe 4 august 2020 în zona portuară din Beirut. Deflagraţia s-a soldat cu 218 morţi şi mii de răniţi şi a provocat daune majore în multe cartiere din Beirut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News