Atentat Viena. Bunicul atacatorului ucis a reacţionat în presă: "Îşi vizita în fiecare an familia"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
terorist Viena
terorist Viena

Bărbatul înarmat care a ucis patru persoane în Viena, luni seara, şi-a vizitat în fiecare an casa părintească, în micul sat montan Cellopek din partea de vest a Macedoniei de Nord, a declarat bunicul său unui post de televiziune local, informează Reuters.

Familia lui Kujtim Fejzulai, jihadistul în vârstă de 20 de ani ucis de poliţie după atacul său dezlănţuit din capitala Austriei, locuia într-o casă din spatele unei porţi verzi ruginite din satul cu mai multe moschei, înainte de a se muta în Austria în anul 2000.

Fejzulai s-a născut la Viena. Avea dublă naţionalitate, austriacă şi nord-macedoneană.

Într-un interviu acordat televiziunii Klan Macedonia în limba albaneză, un bărbat identificat ca fiind bunicul lui Fejzulai a spus că nepotul său l-a vizitat în fiecare an.

 

Detalii despre atacatorul ucis

 

Un cleric islamic din sat, Nuri Ganii, a declarat pentru Reuters: "Îi cunosc familia şi aici toată lumea vorbeşte bine despre familie ... abia astăzi am aflat că o persoană (din acea familie) a fost implicată în terorism. Vreau să spun că terorismul nu are nicio legătură cu islamul''.

"Ştiu numai lucruri bune despre părinţii şi familia lui. S-a născut acolo şi a locuit acolo ... este dintr-o familie bună. Nu ştiu cum i-a venit în minte aşa ceva'', a spus un alt sătean, Fadil Limany.

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a declarat că trei persoane implicate în atacurile de la Viena aveau dublă cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană. Toţi trei s-au născut în Austria, a declarat ministerul într-un comunicat, numindu-i doar prin iniţiale.

Rămâne neclar dacă altcineva a fost implicat în efectuarea sau pregătirea atacului în afară de Fejzulai. De luni seara, poliţia austriacă a făcut 14 arestări în 18 raiduri.

 

"Îşi vizita în fiecare an familia"

 

Macedonia de Nord, singura fostă republică iugoslavă care s-a separat paşnic când federaţia s-a prăbuşit violent în anii '90, a fost îndepărtată de marginea războiului civil de NATO şi Uniunea Europeană în 2001.

Majoritatea populaţiei sale de 2 milioane de locuitori este creştin ortodoxă, musulmanii, în principal etnici albanezi, reprezentând aproximativ 35% din populaţia totală.

Autorităţile din fosta republică iugoslavă estimează că 150 de cetăţeni au luptat alături de grupări islamiste din Siria şi Irak.

Fejzulai a fost eliberat din închisoare în urmă cu mai puţin de un an, după ce a executat aproximativ opt luni dintr-o pedeapsă de 22 de luni pentru că a încercat să călătorească în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic.

La 1 septembrie, poliţia din Macedonia de Nord a arestat trei bărbaţi suspectaţi de planificarea unor atacuri în ţară şi a confiscat arme, muniţie, veste încărcate cu explozibil şi un steag al organizaţiei Stat Islamic.

Aproximativ 13 persoane, inclusiv un cleric musulman, au fost închise în Macedonia de Nord în ultimii ani pentru că au luptat alături de militanţii islamici din Siria şi au recrutat luptători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel