În acest sfârşit de săptămână, când creştinii catolici celebrează Rusaliile, circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricţionată pe teritoriul Ungariei.
Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au precizat că restricţia este valabilă pe 28.05.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 (ora României).
De asemenea traficul este restricţionat în 29.05.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23. Circulaţia va fi reluată în 29 mai de la ora 23, ora României. În intervalele vizate de restricţii, şoferii automarfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulaţiei pe drumurile publice din ţara vecină.
Traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.
Vezi si: Austria înăsprește controalele la frontieră, după decizia Ungariei de a elibera traficanții de persoane; mulți dintre aceștia sunt români
Austria înăsprește controalele la frontieră, în timp ce Ungaria eliberează traficanți de persoane condamnați. Budapesta acuză UE pentru decizia de a elibera deținuții străini cu condiția ca aceștia să părăsească țara în 72 de ore.
Austria a sporit securitatea la frontierele sale, după ce Ungaria a eliberat din închisorile sale traficanți de persoane condamnați, într-o dispută care a ridicat, de asemenea, tensiuni cu Bruxelles-ul.
În urma rapoartelor potrivit cărora sute de deținuți ar fi putut fi eliberați, cu condiția ca aceștia să părăsească imediat țara, secretarul de stat al Ministerului de Interne din Ungaria, Bence Rétvári, a dat vina pe Uniunea Europeană pentru această mișcare.
El a declarat că decizia a fost necesară deoarece UE "refuză să contribuie la controlul frontierelor" și a susținut că UE datorează Ungariei 1,5 miliarde de euro în schimbul măsurilor de protecție a frontierelor externe ale blocului, potrivit The Guardian.
Luna trecută, guvernul ungar a emis un decret, care permitea eliberarea a până la 700 de deținuți străini, condamnați pentru trafic de persoane, cu condiția ca aceștia să părăsească țara în termen de 72 de ore.
Rétvári a declarat pentru Budapest Times că în închisoare se află 2.000 de persoane condamnate pentru trafic de persoane, ceea ce, potrivit acestuia, contribuie la supraaglomerare.
Decizia de a elibera un număr dintre aceștia a tensionat relațiile cu Austria, care l-a convocat pe ambasadorul ungar. "Credem că acesta este un semnal complet greșit", a declarat jurnaliștilor ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, înainte de o reuniune a Uniunii Europene la Bruxelles, adăugând că a cerut "clarificări complete" din partea Budapestei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News