Ministerul recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.
Citește mai departe: Suedia schimbă legea privind permisele de muncă. Modificări importante privind "regula celor șapte ani"
Noua lege suedeză privind permisele de muncă, care va intra în vigoare în iunie, va permite persoanelor să solicite un număr nelimitat de permise de muncă și va elimina "regula celor șapte ani", care a dus în ultimii ani la expulzarea multor lucrători calificați din Suedia.
Autoritățile din Suedia au modificat recent legislația în ceea ce privește permisele de muncă. Astfel, începând cu data de 1 iunie, cei care au primit deja două permise de muncă de doi ani în Suedia vor putea solicita un al treilea, al patrulea sau chiar mai multe, fără a fi nevoiți să solicite în schimb rezidență permanentă, așa cum era până acum.
În același timp, așa-numita "regulă a celor șapte ani" va înceta să se mai aplice, ceea ce înseamnă că Agenția pentru Migrație nu va mai analiza perioada de șapte ani de la data solicitării pentru a verifica dacă există probleme cu permisele de muncă anterioare.
"Eliminarea limitei privind permisele este foarte binevenită și va rezolva o parte din problema exportului de talente", a declarat avocatul specializat în imigrație Pia Lind pentru publicația The Local. "În opinia mea, nu ar fi fost posibil fără cei care și-au făcut auzite vocile în ceea ce privește deportările de talente".
Lind estimează că aproximativ o treime din cazurile sale se referă la regula celor șapte ani, ceea ce înseamnă că schimbarea va face o diferență enormă.
Citește mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News