În locația unității militare în care servea Anastasia Matrushchenko, ocupanții au tras cu artileria și tancurile. După aceea, i-au luat prizonieri pe luptători, le-au imobilizat mâinile și le-au pus o legătură la ochi.
La început, femeia soldat a fost dusă în Belarus, un militar cu înfățișare neslavă a amenințat-o cu moartea. Ulterior au fost transferați la centrul de detenție din Briansk, unde au fost torturați pentru că nu au răspuns la salutul "Glorie Rusiei!“
Atrocitățile trăite de ucrainencele prizoniere de război
Soldații de sex feminin au trebuit să îndure o mulțime de lucruri teribile. În prezența bărbaților, au fost obligate să se dezbrace complet și să se ghemuiască. S-au tuns zero. Au fost interogate iar și iar în celulă, povestește Anastasia, citată de UNIAN.
Centrul de comunicații în care activa Alexandra Tsepuk se apăra prin toate mijloacele posibile împotriva atacului inamicului. Dar invadatorii au folosit armament greu, au aruncat grenade în buncăr. Femeile au supraviețuit în mod miraculos.
În Belarus, spune Alexandra, au vrut să le folosească pentru filmări în clipuri de propagandă și au cerut să treacă la limba rusă.
Pe 2 aprilie, militarii ucraineni au fost eliberați din captivitate. Toată lumea a fost șocată de înfățișarea lor: invadatorii ruși le răseseră părul de pe cap. Toată lumea a fost șocată de aspectul lor. Potrivit site-ului web al campaniei împotriva sexismului „Povaga”, aceasta este o altă dovadă impresionantă și simbol al războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Rase în cap, dezbrăcate, legate la mâini și la ochi
Raderea podoabei capilare a femeilor ucrainene prizoniere de război este o încercare de a le impune o devianță. Este un mijloc de control social pe care ocupanții îl folosesc pentru a ataca demnitatea umană. Încă din Evul Mediu, călăii au folosit bărbieritul ca parte importantă a ritualului de tortură. Scopul său era să umilească individul.
Potrivit unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului, "raderea forțată a părului deținuților este, în principiu, un act care poate duce la o atingere adusă demnității umane a acestora sau care îi poate face să se simtă inferiori, capabil să îi umilească".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News