Au găsit 158 de milioane de lire vechi în pivnița bunicului, dar nu le pot converti în euro. Apel disperat către Banca Italiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Au găsit 158 de milioane de lire vechi în pivnița bunicului, dar nu le pot converti. Apel disperat către Banca Italiei / Foto: Unsplash
Au găsit 158 de milioane de lire vechi în pivnița bunicului, dar nu le pot converti. Apel disperat către Banca Italiei / Foto: Unsplash

Două femei au găsit o adevărată comoară, în valoare de 158 de milioane de lire vechi, în pivnița casei bunicului lor, care a murit în urmă cu douăzeci de ani. Problema? Pentru că au trecut atât de mulți ani, banii nu mai pot fi convertiți în euro.

De la cea mai mare bucurie la tristețe totală. Totul în decurs de câteva clipe. Așa au pățit două surori din Genova, care s-au trezit implicate într-o afacere care ar putea părea de film, dar cu un final care riscă să fie un coșmar.

În timp ce goleau pivnița casei bunicului lor, care a murit în urmă cu douăzeci de ani, cele două femei au găsit o adevărată comoară, în valoare de 158 de milioane de lire vechi, împărțite în 1.436 de bancnote de 100 de mii de lire și 88 de bancnote de 50 de mii de lire, bani care nu mai pot fi convertiți în euro.

 

Cum au descoperit comoara

 

Protagonista poveștii este o casă în care cele două surori, în tinerețe, au locuit o vreme cu părinții și bunicul lor, care rămăsese văduv. "În urmă cu aproximativ 20 de ani", a explicat una dintre cele două, "bunicul meu a murit subit, în urma unui atac cerebral. Iar tatăl meu a vrut să răscumpere apartamentul. Dar nu ne-am mai întors niciodată să locuim acolo. L-am închiriat și am pus toate lucrurile bunicului în pivniță", conform Il Messaggero.

Mai târziu, însă, tatăl celor două fete s-a îmbolnăvit și el și a murit. Anul trecut, cele două surori au decis să vândă casa bunicului. Odată ajunse în subsol, încep să răsară fotografii, amintiri, nostalgii din copilărie și melancolie pentru persoana care le-a însoțit viața în cel mai tandru moment și care acum nu mai este acolo. Toți cei care s-au aflat într-o casă ce urma să fie golită știu bine acest lucru.

"Golim cuferele, scoatem vinul, începem să ne plimbăm în sus și în jos pentru a lua lucrurile, dar la un moment dat o văd pe sora mea cu cea mai ciudată expresie".

După ce a deschis dulapul, a început brusc să tremure și să se bâlbâie: "Uitați niște paste", a spus ea.

I-am spus: "Trebuie să fi expirat, aruncă-le!".

Iar ea a spus: "Nu înțelegeți, trebuie neapărat să veniți să vedeți". Și a început să plângă.

I-am spus: "Ești nebună? Ce s-a întâmplat?".

Curând mi-am dat seama de ce avusese acea reacție: în acele cutii de paste erau o grămadă de bancnote de o sută cincizeci de mii de lire, toate aranjate în colete de zece milioane de lire. Nu-mi venea să-mi cred ochilor.

 

Comoara

 

Suma totală era în valoare de 158 de milioane de lire vechi, împărțite în 1.436 de bancnote de 100.000 de lire și 88 de bancnote de 50.000 de lire. Lacrimile de bucurie ale celor două surori nu încetează să curgă, mai ales că acea zi le amintește de trecerea în neființă a tatălui lor și astfel este spontan să se gândească la un cadou de acolo de sus.

Dar, așa cum se întâmplă în toate filmele, vine răsturnarea de situație. De la a se considera cele mai norocoase femei din lume la a simți toată greutatea unei nenorociri este o clipă: "Ne-am dus la Banca Italiei să le cerem să facă schimbarea, dar ne-au spus că, întrucât au trecut zece ani de la intrarea în circulație a monedei euro (2002), nu mai este posibil. Cu siguranță un film de groază."

 

Problema ratei de schimb

 

La nivel legislativ, termenul limită pentru conversia bancnotelor în lire era 28 februarie 2012. În 2011, termenul a fost devansat la 6 decembrie 2011, iar în 2015 Curtea Constituțională a declarat norma ca fiind ilegală din punct de vedere constituțional. În 2016, MEF a impus dovada depunerii cererii de schimb între 6 decembrie 2011 și 28 februarie 2012.

Între 2016 și 2021, au fost efectuate 263 de operațiuni de schimb, în valoare totală de 2.661.596,96 EUR. În prezent, există un termen de prescripție de zece ani pentru exercitarea drepturilor de credit, dar nu toate țările europene au același termen. În cazul de față, termenul ar începe de la data descoperirii bancnotelor, iar titularul legitim a decedat înainte de introducerea euro.

 

„De ce lucrurile trebuie să fie așa în Italia”

 

Pentru cele două surori, este un coșmar: "Am vorbit cu rudele noastre din Elveția despre cazul nostru și ne-au spus că este încă posibil să schimbăm vechile monede acolo; mă întreb de ce lucrurile trebuie să fie așa în Italia. La urma urmei, este vorba de o sumă foarte mare de bani. Și la fel ca noi, cine știe câți alții s-au aflat în aceeași situație. Acești bani i-ar rezolva viața surorii mele."

Cele două surori se gândesc să le scrie președintelui Mattarella și guvernatorului Bankitalia, Panetta, sperând că sacrificiile bunicilor și părinților nu vor fi irosite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel