Augustin Lazăr: Este necesar ca noi să preluăm frâiele

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus, la  Realitatea TV, cine stă în spatele ordonanței de urgență pe Justiție.

"Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 7/2019 a fost un act normativ care a venit intempestiv și eu, personal, ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am văzut proiectul în ziua în care Guvernul l-a emis, în ziua în care ordonanța a fost emisă de Guvern, pe la orele 13:30 mi-a fost trimisă de unul dintre membrii CSM, dar într-un mod inedit, pe WhatsApp. Adică toată lumea era surprinsă ce se întâmplă. Nu mi-am putut exprima opinia cu privire la acel proiect care probabil a ajuns seara, după-amiază la CSM, membrii CSM-ului nu au exprimat un punct de vedere și astfel, avizul pe care Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să-l emită în calitatea sa de garant al independenței Justiției și de conducător al instituțiilor justiției a fost golit de conținut", a declarat Augustin Lazăr la Realitatea TV.

"Dar ce standard, impus să afecteze calitatea de garant al independenței justiției, adică atribuțiile CSM... De aceea noi am și spus că această ordonanță de urgență nu poate fi constituțională. Colegii noștri, fiindcă am constituit un colectiv de experți în domeniu, au observat punct cu punct toate aspectele de neconstituționalitate care sunt vizibile multe dintre ele și cu acestea am sesizat mai întâi Avocatul Poporului, care are calitatea să sesizeze Curtea Constituțională a României, apoi am trimis-o primului ministru al Guvernului României pentru că primisem invitația și ce se putea discuta post factum, asta mă întreb? Noi ne întâlnim periodic la Consiliul Strategic, la Ministerul Justiției, unde toate instituțiile doresc dialogul și își expun nevoia de dialog pentru orice proiect legislativ, fiindcă magistrații au nevoie de stabilitate legislativă. Este un imperativ al muncii în Justiție. Ei bine, de fiecare dată se promite cooperare în vorbe, cooperare loială sau colaborare loială, cum spune Constituția României și cum spune jurisprudența Curții Constituționale a României, însă, în fapte, iată ce se întâmplă... În fapte, cu regret o spun, există o opacitate vizibilă la dialog. De ce nu există interes la dialog? Pentru că sunt prioritare interesele politice. Și politicul vrea neapărat să pună sub control instituțiile Justiției. Au spus-o public niște oameni din politică. Justiția nu este capabilă să se gestioneze - ce curaj să faci asemenea afirmații într-un stat de drept! - și atunci este necesar ca noi să preluăm frâiele și să stabilim regulile după care să o gestionăm.", a spus Augustin Lazăr.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel