Întrebat, miercuri, cum își explică decizia CCR, care a stabilit că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstituțională, Augustin Zegrean a spus că încurcătura rezultă din faptul că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanța, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituțională de Curte, se aplică.
„E greu de spus dacă a fost o decizie a CCR luată numai pe procedură, dar bănuiesc că are legătură cu faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii. Legea nici nu a intrat în vigoare și nu a fost promulgată pentru că a fost sesizată la CCR. Legea aceasta nu va mai produce efecte niciodată, se întoarce la Parlament, care e obligat să o pună de acord cu decizia CCR. Dar problema este încurcată de faptul că Guvernul, când a văzut că legea este atacată la Curte, a adoptat OUG nr. 1/2020 cu același conținut, iar lucrurile se încurcă, că legea nu mai intră în vigoare, dar rămâne ordonanța, iar până când aceasta nu va fi respinsă de Parlament sau declarată neconstituțională de Curte, ea se aplică”, a spus Zegrean, pentru Mediafax.
Acesta a subliniat că Senatul a adoptat o lege de respingere a OUG nr. 1/2020, urmând ca și Camera Deputaților să se pronunțe și că rămâne de văzut ce se va întâmpla în condițiile în care la camera inferioară este o altă majoritate.
„Lucrurile trebuie rezolvate, pentru că nu poți rămâne cu o OUG care conține dispoziții despre care CCR ar fi spus că sunt neconstituționale. Fie că Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 1/2020, fie că Avocatul Poporului va sesiza CCR cu privire la această ordonanță”, a afirmat fostul președinte al CCR.
CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanța de urgență nr. 114/2018. Astfel, actul normativ care schimbă prevederile OUG 114 e neconstituțional.
PSD a sesizat CCR în legătură cu modificarea OUG 114 pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.
Printre modificările OUG 114/2018 se numără și prorogarea, cu un an de zile, a termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. De asemenea, o altă prevedere o reprezintă înghețarea punctului de amendă la nivelul de 145 de lei și eliminarea taxei pe active bancare.
Măsurile din proiectul de lege pe care Guvernul și-a asumat răspunderea au fost preluate și adoptate printr-o ordonanță de urgență care modifică OUG 114, care a fost respinsă luni de Senat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News