Augustin Zegrean, detalii din decizia CCR privind masca de protecţie: „Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să o poarte“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat pe ce s-au bazat judecătorii Curții Constituționale a României atunci când au decis că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

 

Întrebat, în contextul în care Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională, Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat, pentru Antena 3:

„Să nu considerăm mai mult decât scrie acolo. Inițial Legea 55 nu prevedea obligația de a purta masca de protecţie şi în spațiile publice deschise şi s-a intervenit cu o Ordonanță de Urgenţă.

Eu cred că acolo este problema pentru că, conform Constituției nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe.

Cred că numai acest text introdus prin această ordonanță în legea 192 este avut în vedere de Curte când a adoptat această măsură în decizie. Au 30 de zile la depoziție să publice decizia.

Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască.

Oricum Legea 55 este în vigoare. Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască. Numai în momentul în care se publică în Monitorul Oficial ea devine obligatorie.

Vor mai fi apoi 45 de zile în care Parlamentul are obligația să pună de acord legea cu decizia Curţii, în caz contrar legea va fi scoasă din corpul legislativ", a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.

Sesizarea în urma căreia S-a pronunțat CCR cu privire la purtarea măștii a fost făcută de un student. 

Decizie CCR: "Obligativitatea purtării măștii în aer liber a fost neconstituțională"

 

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Practic este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel