Președintele PNL a citat, marți, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”. Moțiunea de cenzură ar trebui citită în termen de 5 zile. „Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției. Astăzi (n.r. marți) voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus Ludovic Orban.
”Am impresia că domnul Orban citește altă Constituție, nu cea pe care o știu eu. Pentru că despre cele cinci zile nu scrie nicăieri în Constituție”, a spus Augustin Zegrean într-o intervenție telefonică la Antena 3.
”Încerc să evit să mai vorbesc, pentru că eu spun ce scrie în Constituție și prin legi și ei fac cu totul altfel”, a mai zis acesta.
Întrebat dacă moțiunea poate fi ”tergiversată” și să se ajungă până la Congresul de pe 25 septembrie, Zegrean a spus: ”Da, poate să fie. Au mai făcut asta. Probabil că asta vor să facă și de data aceasta. Nu e pedeapsă cu închisoarea pentru cei care nu respectă Constituția.”
”Ludovic Orban nu poate convoca ședința fără avizul Biroului Permanent. Aici nu e vorba de ședința Camerei Deputaților sau de ședința Senatului. Este ședința Camerelor reunite și există un Birou Permanent al camerelor reunite care are un regulament de organizare și de funcționare”, a subliniat Zegrean.
Şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată, marţi, pentru a patra oară din lipsa cvorumului.
De la şedinţă au lipsit reprezentanţii PSD şi PNL, cu excepţia lui Ludovic Orban
"Doar 9 membri ai Bpr au fost prezenţi", a adăugat Simion.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News