AUR mai cere "destituirea urgență" de către Parlament a conducerii actuale "ultra-politizate" a ANRE și desemnarea unei noi conduceri "profesioniste, neinregimentate politic, precum și interpelarea ministrului Energiei în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului". "AUR își exprimă indignarea față de așa-zisă liberalizare totală a pieței de energie electrică începând din 1 ianuarie 2021. Această măsură și felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piață de energie, sub oblăduirea directă a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor români", susține AUR, într-un comunicat transmis joi presei.
"Companiile de stat suferă de pe urmă managementului veșnic dezastruos"
Potrivit sursei citate, este "revoltător" faptul că anunțul oficial al ANRE privind scumpirea prețului la energia electrică a fost făcut public pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. "Cu atât mai revoltător este faptul că anunțul oficial al ANRE privind scumpirea, între 13% și 26%, a prețului la energia electrică a fost făcut public pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului (cu doar 7 zile înainte de intrarea în vigoare), o zi aleasă parcă deliberat pentru că un astfel de anunț să treacă aproape neobservat de către cetățeni.
Impunerea noilor prețuri, asimilate 'serviciului universal', este cu atât mai insultătoare în condițiile în care în ultimii treizeci de ani în țară noastră a fost construită o singură centrală electrică - cea de la Brazi, iar ANRE a aprobat toate majorările de tarife cerute de către distribuitori, fără să solicite realizarea de investiții", arată AUR.
În opinia Alianței, companiile de stat, precum Electrică și Romgaz, "au suferit și suferă în continuare de pe urmă managementului veșnic dezastruos". "Ținem să mai precizăm că șapte state membre ale Uniunii Europene practică un preț inferior al energiei electrice pentru consumatorii casnici comparativ cu România, între aceste state numărându-se Ungaria, Bulgaria sau Olanda, dar în condițiile în care venitul pe cap de locuitor în țară noastră este al doilea cel mai mic din spațiul comunitar", conchide AUR.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News