"Am discutat, în mod evident, despre situaţia de securitate şi ne înclinăm în faţa curajului şi luptei eroice a poporului ucrainean. Am văzut ultimele veşti bune din teren, de pe front. Este esenţial ca acest război de agresiune să se încheie cu restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra întregului său teritoriu. Spun şi acum, cu aceeaşi convingere, ceea ce am spus în toată această perioadă: sunt absolut convins că Ucraina va învinge. România a fost din prima clipă alături de poporul ucrainean şi de Ucraina şi vom continua să sprijinim Ucraina ca şi până acum, cu toată deschiderea, puterile şi capacităţile noastre, pe toate planurile", a spus şeful diplomaţiei române, potrivit unui comunicat al MAE.
El a adăugat că, de la declanşarea agresiunii ruse şi până în prezent, aproape 4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin România către terţe pieţe, iar solicitările pentru tranzitul prin ţara noastră al grânelor ucrainene continuă să crească.
Potrivit lui Aurescu, discuţiile de la Odesa au abordat tema respectării drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte comunitatea românească din Ucraina.
"Etnicii români din Ucraina sunt cetăţeni loiali şi fideli ai statului ucrainean, care s-au alăturat la începutul agresiunii ruse şi au sprijinit fără rezerve întregul efort de război. Prin urmare, am subliniat importanţa respectării drepturilor identitare ale cetăţenilor ucraineni de origine română, inclusiv pe baza declaraţiei domnului preşedinte Zelenski, care a afirmat în luna aprilie că românii din Ucraina se vor bucura de aceleaşi acelaşi nivel de protecţie, 'în oglindă', ca şi ucrainenii din România", a punctat ministrul român.
El a precizat că a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", confirmată în aprilie 2021 de partea ucraineană, să fie recunoscută inexistenţa aşa-zisei "limbi moldoveneşti".
Totodată, ministrul de Externe a repetat apelul comunităţii internaţionale către Rusia, "să înceteze conduita iresponsabilă în ceea ce priveşte centrala nucleară de la Zaporoje".
"Este necesară demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare şi reluarea controlului de către Ucraina al acestei centrale", a arătat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News