Aurora boreală, văzută în Germania, Austria și Elveția: „Cerul a luat foc”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Aurora boreală, văzută în Germania, Austria și Elveția. Cerul a luat foc. Sursa foto: freepik.com
Aurora boreală, văzută în Germania, Austria și Elveția. Cerul a luat foc. Sursa foto: freepik.com

Cerul de deasupra Germaniei, Austriei și Elveției a „ars” luni seară: o furtună solară a creat aurore boreale colorate.

Oricine vrea să se minuneze de aurora boreală călătorește, de obicei, în Norvegia, Suedia, Finlanda sau Alaska.

În noaptea de duminică (24 septembrie) spre luni (25 septembrie), oamenii din Germania, Austria și Elveția au putut, de asemenea, admira aurora boreală. Cerul strălucea în toate culorile: verde, violet, roșu și galben. Un spectacol ceresc rar.

Formarea aurorelor boreale nu mai este un mister, iar luminile nu și-au pierdut nimic din magia lor. Oamenii din Germania au putut observa aurora boreală până în Bavaria.

În noaptea de luni (25 septembrie) aurora boreală au putut fi văzute în anumite părți din Saxonia-Anhalt, Brandenburg, Schleswig-Holstein și Saxonia Inferioară.

 

 

Spectacolul natural a putut fi observat chiar și în sudul Austriei

 

Se pare că cerul a devenit colorat, mai ales la altitudini mai mari. Luminile roșii au fost deosebit de rare, a explicat expertul meteorologic Roger Perret pentru Today.at. „Septembrie, octombrie, februarie sau martie sunt considerate cele mai bune luni pentru a vedea aurora boreală”, a continuat expertul.

Fenomenul a fost observat și în Elveția. „Cerul ardea literalmente în unele părți ale munților”, a spus meteorologul Perret pentru  Blick.ch. Aurora boreală a putut fi văzută pe Muntele Säntis din nord-vestul Alpilor, pe faimosul Matterhorn și pe Pizol, care are aproape 3.000 de metri înălțime. Oricine a ratat aurora boreală ar putea avea o altă șansă în nopțile următoare. 

Luminile nordice sunt provocate de particulele de vânt solar de mare energie care sunt aruncate în spațiu cu viteze mari de erupțiile de pe suprafața soarelui și lovesc câmpul magnetic al Pământului, după cum explică fenomenul Serviciul Meteorologic German (DWD). Liniile de câmp magnetic ale Pământului merg de fapt către polii nord și sud.

„În timpul furtunilor solare geomagnetice puternice, câmpul magnetic al Pământului este deformat în așa fel încât zona de formă ovală se extinde de la pol și astfel aurorele pot deveni vizibile și mai la sud de pol și uneori chiar la latitudini medii", a continuat Serviciul Meteorologic German. Mai simplu spus, particulele încărcate determină apoi moleculele de aer din atmosfera Pământului să lumineze.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Institutului de Fizică Solar-Terestru de la Centrul Aerospațial German (DLR), creșterea actuală a observărilor de aurore boreale nu este cu totul neobișnuită. Aproximativ la fiecare unsprezece ani, într-un așa-numit ciclu solar, apar faze cu activitate solară slabă și puternică. Momentan ne apropiem de maxim, data viitoare când se așteaptă acest lucru va fi în 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel