„Când 24 din 24 de ore nu te lasă să dormi sau să trăiești nu mai simți oboseală. Lucrezi mecanic ca un tractor până ajung la un moment să cazi”, spune o îngrijitoare româncă.
„Mi-a luat buletinul, vă jur, și scria Gherghina Aurelia. M-am uitat așa și zic: cum Gherghina? cine e Gherghina? Am rămas blocată! Nu se poate! Eu chiar nu știu cine sunt!”, a mai povestit o româncă.
„E iadul, 24 din 24 nu te lasă să dormi, sau să trăiești. Nu știi ce se întâmplă cu tine, nu m-am așteptat să fac depresii, să ajung să mă omor”, a declarat Gabriela, îngrijitoare.
„Atacuri de panică, halucinații, idei delirante”
Sunt atât de multe astfel de cazuri, încât au umplut spitalele și au intrat în manualele de psihiatrie.
„Atacuri de panică, halucinații, idei delirante, cineva cred că le fac rău, au debuturi de schizofrenie”, a declarat Petronela Nechita, medic pshiatru, la Socola, la Antena 3.
Citește și CFR anunță oficial: "Tren pentru muncitorii români spre Austria"
Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras la nivel mondial, de aceea în unele țări din Austria, îngrijitoarele lucrează în ture de câte o lună, iar apoi sunt înlocuite de colegele de schimb. Acest regim e vital, mai ales pentru româncele care îngrijesc vârstnici cu demență sau cu probleme, doar că din cauza pandemiei, acest schimb nu au mai putut să facă schimb.
„Cele care pleacă sunt amenințate. Că dacă pleacă, locurile de muncă din Austria nu vor mai exista. Multe fete nu și-au primit banii”, a spus Simona, îngrijitoare.
Nu s-a găsit nicio variantă de transport
Companiile austriece sunt cele care trebuie să asigure transportul. Ele au căutat soluții și în cele din urmă au găsit câteva, dar nu pentru a aduce româncele acasă, ci pentru a duce îngrijitoare în Austria, pentru clienții lor. Pe data de 30 martie, a zburat un avion gol în România și s-a întors plin în Austria.
Deocamandată nu s-a găsit nicio variantă de transport, nici măcar pentru care au îngrijit cazuri grele. Ele au fost lăsate să se descurce cum pot. Sunt femei care au plătit și salariul pe jumătate de lună ca să ajungă în România, Simona a ajuns extenuată în țară, apelând la cunoștință.
„A mințit familia zile la rândul. Atunci am anunțat familia. Eu i-am zis că nu mai rezist psihic, aveam un pacient cu demență. Toată noaptea nu dormeam, trântea ușile. Îl supravegheam. Normal era 24 din 24 supraveghiat”, a zis Simona.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News