Austria a închis brusc mai multe puncte de trecere a frontierei. Autoritățile spun că luptă împotriva "celui mai periculos virus"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Guvenul de la Viena ia măsuri drastice și anunță închiderea punctelor de trecere a frontierei pentru a combate "cel mai periculos virus".

Autoritățile austriece au anunțat închiderea a 24 de puncte de trecere a frontierei cu Ungaria și Slovacia, o măsură extremă menită să prevină răspândirea febrei aftoase (FA), un virus extrem de contagios care afectează animalele. Decizia vine în contextul în care focare de FA au fost raportate în țările vecine, reprezentând o amenințare serioasă pentru industria agricolă austriacă.

Începând de sâmbătă, 5 aprilie, punctele de trecere a frontierei vor fi închise, iar măsura va rămâne în vigoare până pe 20 mai, conform declarațiilor Ministerului de Interne austriac. "Spre deosebire de controalele de frontieră la punctele de trecere deschise, trecerile închise ale frontierei reprezintă o măsură mai puțin intensivă de personal și sunt efectuate cu forță și intensitate diferite", a explicat ministerul, subliniind necesitatea de a acționa rapid pentru a proteja Austria.

Decizia de a închide punctele de trecere a frontierei a fost luată ca urmare a apariției unor focare de febră aftoasă în Slovacia și Ungaria, la doar câțiva kilometri de granița cu Austria. Mii de animale au fost sacrificate în țările vecine, iar zonele de supraveghere s-au extins și pe teritoriul austriac, afectând regiuni întinse din Burgenland și estul Austriei Inferioare.

Austria închide granițele, fiind îngrijorate de consecințele devastatoare

 

"Febra aftoasă este cel mai periculos virus pe care îl cunoaștem", a declarat virologul Norbert Nowotny de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, subliniind rata ridicată de infecție și necesitatea unei acțiuni rapide.

Autoritățile austriece sunt îngrijorate de consecințele devastatoare pe care le-ar avea un focar de febră aftoasă în țară. În 1975, Austria a fost afectată de o epidemie similară, care a dus la sacrificarea a aproape 80.000 de animale. O nouă epidemie ar duce la sacrificarea de urgență a animalelor infectate și ar afecta grav exporturile de animale și produse de origine animală.

Ca măsură de precauție, Austria a impus deja o interdicție a importului de animale și produse de origine animală din Ungaria și Slovacia. Cu toate acestea, autoritățile subliniază că nu există dovezi ale unei introduceri a virusului în Austria până în prezent.

Ce este febra aftoasă

 

Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă care afectează animalele copitate, precum bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și alte rumegătoare. Aceasta este cauzată de un virus din familia Picornaviridae, genul Aphthovirus, și se răspândește rapid prin contact direct, aer, alimente sau obiecte contaminate. Animalele infectate dezvoltă vezicule (afte) dureroase în gură, pe picioare și pe uger, ceea ce duce la șchiopătare, salivare excesivă, pierderea apetitului și scăderea producției de lapte.

Febra aftoasă poate avea un impact devastator asupra industriei agricole, ducând la pierderi economice semnificative din cauza sacrificării animalelor, restricțiilor comerciale și scăderii producției. Deși este foarte rar, oamenii se pot infecta cu virusul febrei aftoase, de obicei prin contact direct cu animale infectate. Simptomele la oameni sunt de obicei ușoare și includ febră, vezicule în gură și dureri musculare.

Măsurile de control includ vaccinarea animalelor, restricționarea mișcării animalelor, carantina și sacrificarea animalelor infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel