„Rămânem fără combustibil și nu putem ajunge nicăieri. Poți să ne schimbi niște bani?" Aceasta este înșelătoria folosită în prezent de o bandă de români, din care face parte și un băiat de zece ani, pentru a jefui mai mulți automobiliști. Aceștia spun că au doar moneda lor, lei, și că ar dori să o schimbe în euro.
Escrocheria funcționează în felul următor: Bancnotele prezentate de români sunt reale, dar acestea nu mai sunt valabile și, prin urmare, nu pot fi schimbate. Victimele naive nu știu însă acest lucru și, deși sunt informate cu privire la cursul de schimb, nu se prind de gluma cu bancnotele de lei vechi. În plus, copilul este folosit pentru a genera mai multă presiune și simpatie.
Austria. Băiețel de 10 ani, folosit de alți români în escrocheria „Eminescu“
În timp ce un bărbat din Zwett (18 ani) a fost înșelat primul, în cazul unui bărbat de 39 de ani din Gföhl, în districtul Krems, banda a fost prinsă. Bărbatul a mers chiar până la bancomat pentru a schimba lei în valoare de aproximativ 1.200 de euro pentru ca românii să-și poată continua călătoria fără probleme. Și-a dat seama de fraudă abia când nu a mai putut schimba banii înapoi la bancă.
Metoda de înșelătorie este una foarte veche în țări precum Austria și Germania. De obicei, escrocii români au un plan bine pus la punct. De multe ori stau pe marginea drumului cu un copil de câțiva ani și fac semne disperate. Oamenii de bună credință opresc mașina pentru a întreba ce se întâmplă, iar „artizanii“ răspund, de obicei, ca abia au ajuns în țară și că nu au deloc euro. În schimb are o bancnotă de 1000 de lei la el și îl roadă dacă ar putea să-l ajute să o schimbe.
„Rămânem fără combustibil și nu putem pleca nicăieri“ / „Abia am venit și nu avem euro“
După ce viitoarele victime verifică pe internet cursul valutar, românul vine cu o ofertă de nerefuzat și spune că este dispus să primească mai puțini bani, doar pentru a ieși din această nevoie. Acest lucru încântă imediat victima, care încuviințează astfel tranzacția.
Când merge să schimbe bancnota la bancă, află că o astfel de bancnotă de 1000 de lei nu mai există. Deși este o bancnotă reală, Leii românești au suferit o denominare, astfel că cei 1000 de lei, echivalentul a aproximativ 200 de euro, înseamnă de fapt o gaură importantă în buget...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News