Chestiunea reliefază echilibristica delicată în care s-a angajat Austria în încercarea de a-și menține îndelungata poziție de neutralitate militară în contextul războiului din Ucraina. Guvernul de la Viena a condamnat invazia Rusiei, dar a insistat asupra nevoii de a menține relații diplomatice cu Moscova.
Moscova intenționează să trimită delegați la adunarea parlamentară a OSCE din perioada 23-24 februarie, inclusiv 15 legiuitori ruși care se află sub regimul de sancțiuni UE. Printre aceștia se numără și vicepreședintele Dumei de Stat, Pyotr Tolstoi, și Leonid Slutsky.
Într-o scrisoare transmisă cancelarului austriac, ministrului de externe și altor oficiali, 81 de delegați OSCE din 20 de țări, inclusiv din Franța, Canada, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, au solicitat guernului de la Viena să interzică participarea rușilor vizați de sancțiuni.
„Este important să ne amintim că parlamentarii ruși sunt o parte integrantă a sistemului de putere și complici la crimele pe care Rusia le comite în fiecare zi în Ucraina”, se arată în scrisoarea consultată de Associated Press.
„Nu își au locul într-o instituție însărcinată cu promovarea dialogului sincer și a opoziției față de război”, se mai arată în aceeași scrisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News